'Een op de vijf huishoudens zit in de schulden'

MIDDELBURG -
Overeenkomst

Schmit was woensdagavond in Middelburg waar verschillende kerken een overeenkomst hebben getekend om mee te gaan werken aan het project SchuldHulpMaatjes. Ze gaan vrijwilligers opleiden die mensen met financiële problemen als maatje bijstaan.

Isolement

De kerken die meedoen zijn de Gereformeerde Kerk, de Vrijgemaakt Kruiskerk, de RK Maria Parochie Walcheren, de Christelijk Gereformeerde Kerk Middelburg en De Koorkerk. Ze willen voorkomen dat mensen door hun schulden in een isolement raken.

Schaamte

"Het komt vaak voor dat mensen zich terugtrekken als ze in de schulden zitten", zegt Frans Schmit. "Door schaamte raken ze in een sociaal isolement. Dan gaan de gordijnen overdag ook niet meer open."

Vrijwilligers

SchuldHulpMaatjes zijn getrainde vrijwilligers die mensen met financiële problemen als maatje bijstaan. De vrijwilligers helpen niet door geld te geven maar helpen de mensen die in de schulden zitten als 'maatje'.

Witte vlek

Het project SchuldHulpMaatjes bestaat inmiddels vijf jaar en is actief in 80 plaatsen, met in totaal 1600 vrijwilligers. "Zeeland was nog een witte vlek op de kaart", vervolgt Schmit. "We zijn blij dat de kerken nu de handen ineen hebben geslagen en een project gaan opzetten. Dat vergt nog wel maanden werk, maar het begin is nu gemaakt."

Betalingsachterstand

Volgens SchuldHulpMaatjes hebben drie miljoen mensen in Nederland een betalingsachterstand. En vijf miljoen mensen hebben geen spaargeld. In 2014 zochten zeker 92.000 mensen hulp om uit de schulden te komen. Hun gemiddelde schuld was € 38.500,-.