Eerste Kamer stemt in met mediawet

Eerste Kamer
Eerste Kamer © OZ

Meerderheid

DEN-HAAG - De VVD, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 kunnen zich vinden in de plannen van de staatssecretaris. Twee weken geleden stelde hij voor, na felle kritiek van de senaat op de wet, om de mediawet aan te nemen en later aan te passen. Ondertussen treedt alleen het deel in werking dat van toepassing is op de regionale omroepen.
Landelijk bestuur
Dat betekent dat de regionale omroepen samen een landelijk bestuur kunnen vormen (RPO). Die is nodig om de gezamenlijke bezuinigingen van 8,5 miljoen voor 2017 deels op te vangen. Het deel in de wet over de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wordt de komende tijd aangepast en moet daarna opnieuw door de Tweede Kamer en daarna nog door de Eerste Kamer.

Gevolgen

Of de kijkers en luisteraars van Omroep Zeeland iets gaan merken van de bezuinigingen en de aanpassingen in de wet is nog onduidelijk. Het aantal werknemers bij de omroep wordt wel minder. Om geld te besparen worden er afdelingen op het gebied van techniek en administratie samengevoegd met andere omroepen.
Stemming Mediawet

Bezuinigingen

De bezuinigingen voor de regionale omroepen voor volgend jaar waren eerst 17 miljoen voor alle dertien omroepen. Maar in een brief aan de samenwerkingsorganisatie van de regionale omroepen (ROOS) scheef Dekker vorige week dat hij de bezuinigingen met een half jaar uitstelt. De staatssecretaris komt hier mee de regionale omroepen tegemoet, omdat de mediawet flinke vertraging heeft opgelopen.
Lees ook: Bezuinigingen regionale omroep half jaar uitgesteld

Toezeggingen

De mediawet van Dekker kon eerst rekenen op veel kritiek in de Eerste Kamer. Na een tweede termijn waren een aantal partijen er nog niet uit en vroegen om een derde termijn. Uiteindelijk kreeg de staatssecretaris veel partijen over de streep door verschillende toezeggingen te doen over het wetsvoorstel dat pas later in werking treedt. Dat deel gaat over de Nederlandse Publieke Omroep.