'Als ik jonger was geweest had ik burgemeester willen blijven'

Letty Demmers had wel burgemeester willen blijven
VLISSINGEN - Waarnemend burgemeester
Letty Demmers begon in 2013 als waarnemend burgemeester nadat René Roep moest aftreden. Hij kwam onder vuur te liggen omdat hij onjuist zou hebben gedeclareerd. Vlissingen was een gemeente waar het vertrouwen in de politiek ver te zoeken was. Maar ook een gemeente waar binnen de muren van het gemeentehuis niet goed gecommuniceerd werd. 
© OZ
Vertrouwen
De schone taak aan Demmers om de rust en het vertrouwen terug te brengen in de Vlissingse politiek. Zelf vindt ze dat dat aardig gelukt is. "Er wordt weer met respect voor elkaar gecommuniceerd en gediscussieerd. Ik heb ook geprobeerd de verbinding met de mensen weer te maken, dat was ook weg. De brug tussen ons, als ambtenaren, en het volk heb ook opnieuw gemaakt."
Problemen
Vlissingen verkeert financieel in moeilijk vaarwater. Eind vorig jaar heeft de gemeente de artikel 12-status aangevraagd. Daarmee staat Vlissingen onder toezicht van het Rijk wat betreft de uitgaven. In ruil daarvoor heeft de stad 4,1 miljoen euro gekregen om begrotingstekort over 2015 te dekken. Demmers: "Het is goed dat we geconstateerd hebben dat we het alleen niet meer redden en om hulp hebben gevraagd. Dat je durft te erkennen dat je de hulp nodig hebt."

Bezuinigingen

Vlissingen zit nog met een schuld van 230 miljoen. Er staan de gemeente dus nog grote beslissingen te wachten. "Wat ik nog heel jammer vind is dat we er nog niet uit zijn als het gaat over belangrijke bezuinigingen. We zijn met sport en cultuur bezig. Dat zullen we echt moeten doen. Het is ontzettend pijnlijk en dat is nooit fijn om te communiceren, maar het moet wel gebeuren. Ik had gehoopt dat we daar al uit waren", vertelt Demmers. 
Burgemeester Letty Demmers op haar favoriete plekjes in Vlissingen
Toekomst
Voordat Demmers naar Vlissingen kwam was ze korpschef van de politie Zeeland. Per 1 april gaat ze terug naar de politie en werkt ze achter de schermen. Vorig jaar september is ze al gestart als landelijk voorzitter van D66 en vanaf 1 januari is ze ook al voorzitter van de Raad van Toezicht van onderwijsinstelling Scalda. "Hobby's heb ik niet, dus ik heb van mijn werk maar mijn hobby gemaakt. De meeste mensen doen het andersom. Bestuurlijke functies zitten in mijn bloed. Zo lang ik met mensen mag werken, ben ik gelukkig."
Afscheid
Op 31 maart is er een afscheidsavond voor de burgemeester. "Als mensen met een glimlach aan mij terugdenken dan ben ik dik tevreden."