Dierenziekenhuis zoekt nieuwe donorhonden

Dierenziekenhuis zoekt nieuwe donorhonden
Dierenziekenhuis zoekt nieuwe donorhonden © Omroep Zeeland
Donorhonden 1

Behandelingen

TERNEUZEN - Het dierenziekenhuis is gespecialiseerd in behandelingen voor kanker, neurologische of orthopedische klachten en krijgt vanuit de regio veel doorverwijzingen. 
A-negatief
Het dierenziekenhuis heeft al vele jaren een netwerk van donorhonden. Maar dat dunt uit, want door ouderdom of ziekte voldoet een aantal van hen niet meer aan de criteria die er zijn om bloed te mogen geven. Zo moet de hond rustig zijn, tussen de twee en acht jaar oud zijn, boven de 30 kilo wegen, en -de meest voorkomende- bloedgroep A-negatief hebben. Natuurlijk moet hij gezond zijn en in de buurt wonen, zodat hij opgeroepen kan worden als er bloed nodig is.
Bloedbank
Bij levensreddende operaties of behandelingen is er regelmatig bloed nodig. Er is een landelijke bloedbank voor dieren in Nijverdal, maar volgens dierenarts Johan de Vos werkt een eigen netwerk beter. "Het bloed is sneller beschikbaar, vooral in de avonden en in de weekends. Bovendien kost een zak bloed al gauw 400 euro.
© Omroep Zeeland
Belasten
Volgens de Vos is er één tot twee keer per maand bloed nodig. "Er is nu nog geen sprake van een tekort en er hoeven op dit moment ook geen operaties of behandelingen worden uitgesteld." Maar het ziekenhuis wil het netwerk weer vergroten. Om de honden niet onnodig te belasten doet de kliniek alleen een beroep op de honden wanneer het echt nodig is. Dat is ook één van de redenen dat de dieren in de buurt moeten wonen.
Beloning
Het geven van bloed duurt een half uurtje. Er wordt niet betaald voor het afgenomen bloed. Wel krijgt de hond natuurlijk iets lekkers mee naar huis. 
© Omroep Zeeland