Overleg over omstreden havenschapdirecteur

Overleg over omstreden havenschapdirecteur
Overleg over omstreden havenschapdirecteur
© OZ
TERNEUZEN - Winst
Jan Lagasse is bijna twee jaar interim-directeur van de Zeeuwse havenbeheerder. De Raad van Commissarissen wil hem laten vastleggen voor een periode van vier jaar; de raad en ook aandeelhouders zijn tevreden over hem. Zo boekte Seaports, na een aantal magere jaren, over 2015 een winst van 8 miljoen euro; ook werd veel meer grond uitgegeven aan nieuwe ondernemingen of havenbedrijven die willen uitbreiden.  
Respect
De ondernemingsraad zegt namens het personeel niet verder te willen met Lagasse. Uit een enquête van de OR onder de ruim 80 werknemers zou blijken dat de interim-directeur weinig draagvlak heeft in de organisatie. Volgens een andere interne memo van de OR, voelt een deel van de werknemers zich door Lagasse "zonder al te veel respect" behandeld, en zou door autoritair optreden van Lagasse een "angstcultuur" in de organisatie zijn ontstaan.
Salaris 
Ook is er commotie over het voorgestelde jaarsalaris van Lagasse voor de komende vier jaar. De Raad van Commissarissen stelt een jaarsalaris van 230.000 euro voor; ruim boven de Balkenende-norm van 179.000 euro voor bestuurders in de publieke sector.

Garant

Hoewel Zeeland Seaports verzelfstandigd is, zijn alle aandelen in handen van Zeeuwse overheden; de provincie Zeeland en de drie havengemeenten Terneuzen, Vlissingen en Borsele. Die staan garant voor een bedrag van meer dan 500 miljoen euro, voor het geval het financieel fout gaat bij het havenbedrijf. Daardoor zou de Balkenende-norm ook voor Seaports moeten gelden.