Mijnenveger in Dokje van Perry

Mijnenveger in Dokje van Perry
Mijnenveger in Dokje van Perry © OZ
© OZ

Den Helder

VLISSINGEN - Op dit moment ligt de voormalige Hr. Ms. Onverschrokken in Den Helder en is eigendom van de Koninklijke Marine. Na de uitdienstneming werd het schip verbouwd tot torpedowerkschip en hernoemd tot Hr. Ms. Mercuur.  In Den Helder wordt alle asbest verwijderd op kosten van Defensie. Het deels houten schip wordt schoon opgeleverd en afgeleverd in Vlissingen. Daar wordt het overgedragen aan de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen. 
Sponsors
Om alles gereed te maken is zo'n 40.000 euro nodig, verwacht Niek Peters van het Maritiem Erfgoed. "Daar zoeken we nog sponsors voor, want dat geld hebben we nu nog niet. De plannen zijn ook pas twee maanden oud en nu al concreet. Het vinden van gelden wordt de volgende uitdaging." Daarnaast is de stichting ook op zoek naar vrijwilligers. "Er zijn al voormalige opvarenden die zich hebben gemeld om wat te kunnen doen."
Bezoeken
Volgens Peters kan het schip vanaf de aankomst meteen bezocht worden. "De mensen moeten er wel rekening mee houden dat dan nog niet alles op orde is. Het is uiteindelijk de bedoeling het leven op het schip te laten zien." Het schip is ruim 50 meter lang en past makkelijk in het 67 meter lange dok.
© OZ

Informatieavond

Op maandag 21 maart kunnen omwonenden kennismaken met de plannen tijdens een informatiebijeenkomst. Die zal plaatsvinden in het glazen pompgebouw, naast het Dokje van Perry.