Zeeland is dé trendsetter op het gebied van logistiek (video)

Zeeland is dé trendsetter op het gebied van logistiek (video)
Zeeland is dé trendsetter op het gebied van logistiek (video) © OZ
Logistiek in Zeeland voorbeeld voor andere havenregio's
Logistiek in Zeeland voorbeeld voor andere havenregio's © OZ
SLUISKIL - Zeeland Connect
De logistieke samenwerking in Zeeland heet Zeeland Connect. Ondernemers, overheid en onderwijs bundelen de krachten om de goederentransport in Zeeland te verbeteren. Het bestaat al enkele jaren, maar volgens de organisatie werpt het nu zijn vruchten af. Bedrijven regelen bijvoorbeeld samen het laden en lossen van binnenvaartschepen.
Boedapest-case
De samenwerking tussen kunstmestfabriek Yara in Sluiskil en voedingsmiddelenproductent Cargill in Sas van Gent zijn hét voorbeeld. Zij zijn de grondleggers van de Boedapest-case. In de animatie hieronder zie je hoe het werkt. 
Logistiek Zeeland 1

Gevaarlijke route

Boedapest is voor binnenvaartschepen niet altijd goed bereikbaar. Dat komt door de duur van de reis via de Donau (gemiddeld zo'n veertien dagen) en de complexiteit van de vaarroute (stremmingen, ijsvorming en variatie waterstanden). Het aanbod van het aantal schepen dat naar Boedapest vaart is beperkt. Bovendien wordt er door de samenwerking geld bespaard en is het milieuvriendelijker. Het gaat op jaarbasis om zo'n 30.000 tot 50.000 ton aan producten dat op deze manier samen wordt vervoerd.
Congres
In Amsterdam laat Zeeland Connect vanmiddag tijdens het landelijke congres van Topsector Logistiek aan andere havenregio's de Boedapest-case zien. Er wordt ook een samenwerkingsverband getekend tussen de Zeeland Connect namens de Provincie Zeeland en Topsector Logistiek.