Dit moet je weten over het Oekraïne-referendum

Dit moet je weten over het Oekraïne-referendum
Dit moet je weten over het Oekraïne-referendum © OZ
Referendum-uitleg-ZNO160317DV
OOST-SOUBURG - Wat staat er in het associatieverdrag?
Handel tussen beide landen moet makkelijker worden door het verdrag. Zowel de Europese Unie als Oekraïne belooft bijvoorbeeld importheffingen af te bouwen. Het associatieverdrag telt zonder bijlagen 323 pagina’s. Meer dan 300 pagina’s daarvan gaan over handel. Verder moet de samenwerking op het gebied van veiligheid en justitie worden uitgebreid en moet er politiek gezien ook meer worden samengewerkt. 

Is dat alles?

Nee, ook is er aandacht voor duurzaamheid. Zo moet de verspreiding van massavernietigingswapens tegen worden gegaan en moet corruptie bestreden worden. Concreet komt het erop neer dat Oekraïne min of meer aan Europese regels voor een heleboel zaken gaat voldoen. 
Waarom wordt het referendum eigenlijk gehouden?
Sinds vorig jaar kan iedereen in Nederland een referendum afdwingen, mits daar genoeg handtekeningen (300.000) voor zijn opgehaald. Weblog GeenStijl deed dat voor het verdrag van de Europese Unie met Oekraïne. 420.000 mensen steunden dit initiatief. 
© OZ
Is de uitslag van het referendum bindend?
Nee, het referendum is een advies aan de regering. Het advies wordt serieus besproken als 30 procent of meer van de stemgerechtigden heeft gestemd. Bindend is het referendum niet. Als een meerderheid tegen het verdrag stemt, kan heeft de regering twee mogelijkheden: 
1. het parlement voorstellen om de wet over het verdrag in te trekken;
2. het parlement voorstellen om de uitslag van het referendum niet te volgen.
De regering heeft aangekondigd de uitslag 'heel serieus' te nemen.

Wordt Oekraïne lid van de EU als we het verdrag ondertekenen?
Nee, daarvoor is een apart verdrag en een aparte goedkeuring van het parlement nodig. Oekraïne is geen kandidaat voor lidmaatschap voor de EU. Er is ook geen lidmaatschap aangevraagd.
© OZ
Stembureau's
In onze provincie openen 219 stembureau's de deuren. Zo'n zestig minder dan gebruikelijk bij gemeenteraads- of Tweede Kamerverkiezingen. Op onderstaande kaarten van de Zeeuwse regio's zie je alle stembureaus die dit keer in gebruik zijn. Klik op de prikkers om het adres en de naam van het gebouw te zien.

Noord-Zeeland

Referendum Noord-Zeeland

Walcheren

Referendum Walcheren

Zuid-Beveland

Referedum Zuid-Beveland

Zeeuws-Vlaanderen

Referendum Zeeuws-Vlaanderen