"Zonder beweging al snel 15 jaar ouder"

"Zonder beweging al snel 15 jaar ouder"
"Zonder beweging al snel 15 jaar ouder" © oz
Gym in ziekenhuisbed

Obstipatie

GOES - Volgens fysiotherapeut Monique van Rooij vormt het dagen stil in bed liggen een groot risico. "Kwetsbare ouderen hebben kans op complicaties als longontsteking, doorligwonden, verwardheid en obstipatie. Dat is zeker niet prettig. Door in bed of in een stoel dagelijks wat oefeningen te doen, voorkom je een heleboel complicaties."

15 jaar ouder

De patiënten die vanmorgen aanwezig waren bij de oefeningen, vinden bewegen vanzelfsprekend. De heer van Aalderen die sinds vorige week in het ziekenhuis ligt: "Ik wil hier zo snel mogelijk weg dus, ondanks dat het soms pijnlijk is, doe ik mee." Volgens de fysiotherapeut zijn veel ouderen bang om nog een keer te vallen of zijn opgegroeid met het idee dat ze juist bedrust moeten nemen om weer te herstellen. "Daar willen we vanaf. Langdurig in bed liggen zorgt bij 70-plussers voor functieverlies dat gelijk staat aan 15 jaar ouder worden."

Zorginstellingen

De Week van de Zorg & Welzijn duurt nog tot en met zaterdag. Op diverse plaatsen in de provincie kan kennis gemaakt worden met zorginstellingen.