Weinig duikongelukken in Zeeuwse Delta

Weinig duikongelukken in Zeeuwse Delta
Weinig duikongelukken in Zeeuwse Delta © OZ
© OZ

Spoedeisende hulp

GOES - De onderzoekers gebruikten cijfers van de spoedeisende hulp en het speciale zuurstofbehandelcentrum in Goes. In de Zeeuwse Delta waren er 43 incidenten in 3,5 jaar tijd op een geschat totaal van drie miljoen duiken. De onderzoekers concluderen dat het lastig is om symptomen goed in te schatten en adviseren om bij elk duikincident direct contact te zoeken met deskundigen.
Specifiek
"Een duikincident behandelen is een heel specifiek iets", zegt Tjeerd van Rees Vellinga van het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie die meewerkte aan het onderzoek. Vaak is er volgens hem sprake van verschillende symptomen. Die herkennen is lastig. "We pleiten voor meer kennis. En die kennis moet gebundeld worden, omdat het niet zo vaak voorkomt", zegt Van Rees Vellinga.
© OZ
ITEM duiken
Therapie
Een van de ergere symptomen is bijvoorbeeld twee verlamde benen, vertelt hij. "Een neuroloog in een ziekenhuis denkt daarbij gelijk aan een bloedklontje in de ruggenmerg. Als de patiënt vertelt dat hij heeft gedoken, dan verandert dat de zaak volledig. Het kan dan duiden op een luchtbelletje. Met behulp van zuurstoftherapie kan een verlamde patiënt dan weer lopend het ziekenhuis verlaten."
© OZ
Verlamming
In de studie worden vier gevallen beschreven van duikincidenten. Eén daarvan beschrijft hoe een 54-jarige man veertien uur na een duik moeilijkheden kreeg met lopen en plassen. Na onderzoek bleek zijn rechterbeen verlamd. Ook functioneerde zijn sluitspier minder goed. Doktoren diagnosticeerden een duikgerelateerde dwarslaesie. Na 3 dagen zuurstoftherapie herstelde de man volledig.