Kastanjeboom vecht voor zijn leven (video)

Kastanjeboom vecht voor zijn leven (video)
Kastanjeboom vecht voor zijn leven (video) © OZ
Beschadigde boom

Behandeld

MIDDELBURG - De bijna zestig jaar oude boom is rond de jaarwisseling fors toegetakeld. In de stam is met een mes rondom een diepe insnede gemaakt. De gemeente heeft de wond behandeld en de boom extra voedingsstoffen gegeven. Inmiddels zit er blad in de kroon maar veel deskundigen denken dat de boom binnen nu en vijf jaar afsterft.
Onbekenden kerfden een diepe grote wond in de stam van de monumentale kastanjeboom
Onbekenden kerfden een diepe grote wond in de stam van de monumentale kastanjeboom © OZ
Wegkwijnen
De monumentale boom werd begin jaren zeventig op het plein geplant. Oud-boomkweker Jan Koole vreest dat hij het niet redt. Alleen als de gemeente overgaat tot een soort transplantatie, kan de boom het mogelijk redden, zegt hij. Door stukken bast van een andere paardenkastanje nauwkeurig over te brengen in de wond. "Dan is er kans op herstel", zegt hij.
Monumentale kastanjeboom Tympaanplein
Monumentale kastanjeboom Tympaanplein © OZ

Utopie

Maar de gemeente laat de boom met rust en gaat het advies van Koole niet uitvoeren, omdat andere boomdeskundigen zeggen dat de kans van slagen klein is. Volledig herstel is een utopie zeggen ze in het gemeentehuis; hij zou heel goed weg kunnen kwijnen en binnen vijf jaar dood kunnen zijn. Een nieuwe boom met een beetje body kost al 9.000 euro. 
De beschadigde boom in volle glorie
De beschadigde boom in volle glorie © oz
Drang
Maar Middelburger Johan Antheunisse, hovenier en bomengids, is optimistischer: "Ik moet het nog zien. Nu gaat ie uitlopen. Dat geeft geen garanties voor het komende seizoen want dat doet ie nu deels op zijn reservevoedsel wat in alle houtige delen voorkomt. Maar bomen hebben echt een drang om te overleven. Natuurlijk moet er ook wat regen vallen. Maar ik heb zo'n beschadiging al eerder bij een andere oude boom gezien en die heeft het gered."
De planters van de boom: Paul Flipse en Jaap den Hollander
De planters van de boom: Paul Flipse en Jaap den Hollander © OZ
Groot karwei
"Het was een groot karwei", zeggen Paul Flipse en Jaap den Hollander uit Middelburg. Zij waren het die begin jaren zeventig de kastanjeboom op de Markt in Middelburg plantten. Flipse: "In de grond zat veel puin. Dat was van oude fundamenten van een kerk die hier heeft gestaan. Nu gebeurt zoiets met een kraantje, maar toen was het handwerk". Hij vindt het jammer dat de boom zo is beschadigd. "Treurig, het is een karakteristieke boom, hij hoort hier bij dit plein."