'Mijn moeder ging naar Parijs en wij naar Auschwitz'

'Mijn moeder ging naar Parijs en wij naar Auschwitz'
'Mijn moeder ging naar Parijs en wij naar Auschwitz' © OZ
Joods monument Vlissingen Instart 2

Naamgenoot

Florrie Peereboom uit Amsterdam is de naamgenoot van één van de Vlissingers die vanaf vandaag op het herdenkingsmonument staan. Haar Zeeuwse nichtje werd niet ouder dan vier jaar. Haar vader was de jongere broer van Max Peereboom uit Vlissingen. Hij overleefde als enige Peereboom de oorlog. Haar moeder overleefde elf concentratiekampen.  
Auschwitz en Parijs 
De Amsterdamse Florrie heeft van haar ouders vooral meegekregen dat het leven gevierd moet worden. Ze hadden een tweede leven gekregen en dus moesten ze genieten van elke dag en voor elk gestorven familielid. Toen haar vader in de jaren tachtig naar Auschwitz wilde, besloot ze mee te gaan en dat bezoek maakte diepe indruk op haar. Haar moeder ging niet mee.  Florrie: "Dat hotel daar is me niet bevallen, ik ga liever naar Parijs, zei ze en ze ging naar Parijs en wij naar Auschwitz."
Anna Peereboom met haar dochter Florrie en baby Jacques-Franklin
Anna Peereboom met haar dochter Florrie en baby Jacques-Franklin © OZ
Familie Peereboom
Florrie Peereboom vertelt het verhaal van haar tante en oom, Anna en Marcus (Max) Peereboom en die van hun twee kinderen. Max Peereboom kwam uit Amsterdam naar Vlissingen om bedrijfsleider te worden bij de firma Bouwman-Noach in de Lepelstraat. Hij werd verliefd op de dochter van zijn baas en trouwde met haar. In 1938 werd hun dochtertje Flora, of Florrie,  geboren, en later hun zoontje Jacques-Franklin. Op bevel van de Duitse bezetter gingen ze in 1942 terug naar Amsterdam. Vervolgens werden ze via Westerbork getransporteerd naar Auschwitz waar ze in september 1942 werden vermoord.

Onthulling

De onthulling van het monument aan de Groene boulevard in Vlissingen werd dinsdagmiddag verricht door de nabestaanden van de omgebrachte Joodse Vlissingers. Ook sprak de opperrabbijn het kaddiesj (gebed voor de overledenen) uit. Het was de bedoeling dat ook de ambassadeur van Israël, Chaïm Divon, bij de onthulling aanwezig zou zijn, maar vanwege de aanslagen in Brussel was hij maandagmiddag afwezig.