​Nationaal Park Oosterschelde wil Veerse Meer

© OZ

Meer bekendheid

MIDDELBURG - Kramer geeft met zijn wens tot uitbreiding gehoor aan nieuw landelijk beleid voor nationale parken in Nederland. Staatssecretaris Martijn van Dam wil dat deze parken hun bestaansrecht opnieuw bewijzen. Hij wil dat ze groter worden en meer bekendheid krijgen bij het publiek.
Watersport
Het Veerse Meer is volgens Kramer een mooie aanvulling zijn op de natuurwaarden van de Oosterschelde. Daar komt bij dat het vele watersportmogelijkheden heeft. Hij benadrukt dat de status nationaal park er niet voor zorgt dat er straks niks meer zou mogen op het Veerse Meer.
Publiek
Een jury onder leiding van Pieter van Vollenhoven beoordeelt of de plannen van de nationale parken voldoen aan het nieuwe beleid van de staatssecretaris. Ook het publiek mag zich uitspreken over welke gebieden nationaal park kunnen blijven of worden. Daarom wil Kramer alle Zeeuwen mobiliseren om de status van nationaal park voor de Oosterschelde te behouden.
© OZ
Grootste
De Oosterschelde heeft een oppervlakte van 27.000 hectare en is daarmee het grootste nationale park van Nederland. In het gebied leven zo'n 125 zeehonden. Ook is het de beste plek van Europa om bruinvissen vanaf de wal te zien. Ook het onderwaterleven van de Oosterschelde is uniek, onder meer vanwege de sepia's die er ieder jaar paren en de kleurige naaktslakken die er leven.