'Busstation IJzendijke blijft buiten het dorp'

'Busstation IJzendijke blijft buiten het dorp'
'Busstation IJzendijke blijft buiten het dorp' © oz
Bus
Bus © oz
ITEM Busstation IJzendijke
Tonnen
Dagelijks provinciebestuurder Harry van der Maas rekende vrijdag de statencommissie bestuur voor, dat iedere minuut omrijden veel geld kost. Volgens een ambtenaar gaat het om 'tonnen per jaar'. Maar volgens de gedeputeerde speelt er nog wat mee. "Het aantal instappers bij IJzendijke is gelijk gebleven. Mensen haken dus niet af omdat de halte ergens anders ligt. Ook zijn er voor ouderen die slecht ter been zijn andere vervoersmogelijkheden, zoals de haltetaxi", aldus van der Maas.

N61

Door de vernieuwing van de N61 dwars door Zeeuws-Vlaanderen zijn aan- en afvoerwegen naar dorpen in de streek veranderd. Dat geldt ook voor IJzendijke. Vanaf de N61 het dorp inrijden is omslachtig en kost dus tijd; vandaar dat de provincie heeft gekozen voor een bushalte buiten het dorp.
Ouderen
Dorpsbewoners klagen steen en been. Ze wijzen erop dat Rijkswaterstaat bij de aanleg van de N61 had beloofd dat er ook een halte in het dorp zou komen. Met name voor ouderen zou het moeilijk zijn het hele stuk vanuit het dorp naar de bushalte bij de N61 te lopen. 

— Ariane Lafort (@Ariane66)
">
Opknappen
Wel wil van der Maas de bushalte buiten IJzendijke geriefelijker maken. De provincie denkt daarbij aan betere voetpaden naar de halte toe en mogelijkheden om fietsen bij de halte te stallen.
Bezwaren
Begin april buigt een klachtencommissie van de provincie zich over de protesten van de dorpsbewoners tegen het ontbreken van een bushalte in de dorpskern van IJzendijke. Van der Maas wil die uitkomst eerst even afwachten.