Algen onder je boot? Tril ze weg (video)

Algen onder je boot? Tril ze weg (video)
Algen onder je boot? Tril ze weg (video) © Omroep Zeeland
algen boot herkansing
PORT ZELANDE - Bedrijf
De nieuwe methode wordt ontwikkeld door H2Oboatcare. Het bedrijf is al twaalf jaar bezig met de ontwikkeling ervan. Er wordt al getest op andere plaatsen in Europa, maar nu komt de methode voor het eerst naar de Zeeuwse wateren.
Vijver
Jurgen Smit, de bekende tuinman van SBS6, is mede-eigenaar van het bedrijf en heeft het apparaat ook mede ontwikkeld. Het begon volgens hem als een machine om de vijver algenvrij te houden, maar de machine bleek snel ook meer te kunnen.
Oude methode
Het verwijderen van alg en pokken gebeurt nu met antifouling. Dat zorgt voor een schone boot, maar zorgt wel voor chemicaliën in het water.
Zo ziet een plaat eruit die anderhalf jaar in het water ligt zonder bescherming.
Zo ziet een plaat eruit die anderhalf jaar in het water ligt zonder bescherming. © Omroep Zeeland
Nieuwe methode
De nieuwe methode gebruikt een triltechniek en veel minder giftige stoffen. Het werkt met een klein apparaat dat onder water aan de boot hangt. Als de boot niet vaart maakt dat apparaat met zijn trillingen de boot schoon.
Zo ziet een plaat eruit met antifouling en de machine
Zo ziet een plaat eruit met antifouling en de machine © Omroep Zeeland
Getijdencentrale
Het bedrijf heeft al contact met de getijdecentrale bij Texel en wil ook in contact komen met de getijdecentrale bij de Oosterscheldekering. Door dood tij kan ook de getijdecentrale last hebben van algen- en pokkengroei.