'Unieke beelden van Kloetingse data-bunker'


Spannend
KLOETINGE - De documentairemakers maken er een spannend verhaal van, waarin ze op zoek gaan naar de bunker en die maar met moeite kunnen vinden. Pas na contact via informanten in de 'hackers-scene' mogen ze zogenaamd de bunker betreden. In werkelijkheid hebben de huidige eigenaren niets te maken met de illegale activiteiten die in het verleden in de bunker werden uitgevoerd. Sterker nog, ze zijn gewoon telefonisch bereikbaar.
Cyberbunker
Die illegale activiteiten werden uitgevoerd onder de naam Cyberbunker, maar dat bedrijf was alleen van 1998 tot 2011 gevestigd in de bunker in Kloetinge. Daarna zat een bedrijf genaamd Data Protectors in de bunker, maar dat ging in 2015 failliet. Inmiddels is het betonnen bouwwerk eigendom van Obe-One, een bedrijf dat oude militaire bunkers opknapt en gebruikt voor veilige data-opslag.
'Unieke beelden'
De bunker in Kloetinge is één van de zeven bekende locaties waar Obe-One data opslaat. Volgens een woordvoerder van het bedrijf in de documentaire is dit de eerste en waarschijnlijk ook de laatste keer dat het bedrijf een cameraploeg binnenlaat in de door Obe-One opgeknapte bunker, en zijn dit dus unieke beelden.
Bekijk hieronder de hele documentaire, het onderdeel over de Kloetingse bunker duurt van 03'06" tot 08'48"
Drugslab
In de Kloetingse bunker werd in 2002 een xtc-lab ontdekt, nadat er door het drugslab brand uitbrak. In die jaren werd vanuit de bunker naar verluidt veel spam verstuurd, ook werd een tijdlang de internetpiraterijwebsite The Pirate Bay vanaf de servers in de bunker gehost.
Lees ook: XTC-lab veroorzaakte bunkerbrand
Internetaanval
De bunker werd in 2013 wereldnieuws, toen verschillende media meldden dat vanuit de voormalige atoombunker de grootste internetaanval in de internetgeschiedenis was uitgevoerd. Internetgebruikers in met name Amerika hadden nog dagenlang last van de gevolgen van die zogenoemde DDoS aanval. Maar het verhaal dat de aanval vanuit die bunker was uitgevoerd bleek niet te kloppen. Data Protectors, dat toen nog Bunkerinfra Datacenters heette, had helemaal niets te maken met die internetaanval.
Spamhaus
Het misverstand kwam door het bedrijf Cyberbunker, dat eerder vanuit de Kloetingse bunker opereerde. Dat werd er door waakhond Spamhaus van beticht dat het veel ongewenste reclame zou versturen. Om die reden werd Cyberbunker op de zwarte lijst geplaatst. Sympathisanten van Cyberbunker zijn vervolgens vanaf allerlei verschillende locaties, maar in ieder geval niet vanuit de bunker in Kloetinge, een internetoorlog begonnen tegen Spamhaus om dat bedrijf plat te leggen, met alle gevolgen van dien.
Legitieme hostingbedrijven
Uit de documentaire blijkt dat hackers en internetcriminelen tegenwoordig geen gebruik meer maken van bunkers of offshore platforms, zoals in de jaren 2000 het geval was. Tegenwoordig verstoppen ze zich door hun illegale als legale praktijken te vermommen en daarbij maken ze gebruik van legitieme hostingbedrijven. Of ze hacken legale websites en gebruiken die om hun illegale praktijken te verhullen.