Kinderen uit Stavenisse winnen met fantasiemachine

Kinderen uit Stavenisse winnen met fantasiemachine
Kinderen uit Stavenisse winnen met fantasiemachine © TechNet Tholen
Winnaars van Thoolse techniekwedstrijd
Winnaars van Thoolse techniekwedstrijd © TechNet Tholen

Fantasiemachine

STAVENISSE - Ze wonnen met hun idee voor de 'A tot Z Machine'. Dat werd door de jury verkozen tot het beste idee van de zeven deelnemende Thoolse basisscholen. De opdracht van van TechNet Tholen was: maak een fantastische fantasiemachine, waar je stopt iets instopt en waar ook weer iets uitkomt. Alle klassen kregen een kist met materialen waarmee ze het ontwerp voor hun fantasiemachine konden maken.

Boterham

De winnende 'A tot Z Machine' is een machine voor mensen die afhankelijk zijn van hulp bij klaarmaken en opeten van voedsel, zoals een boterham bij de lunch. De jury was zeer onder indruk van de werkende technieken die de leerlingen met beperkte middelen gemaakt hebben. Zo hebben ze zelf katrollen vervaardigd met de materialen in de kist, dat was een hele middag lang vijlen, zagen en boren. Ook was de jury onder de indruk van de presentatie die de kinderen gaven van hun machine in de klas.

Brandstof

De jury was ook onder de indruk van de andere inzendingen, zoals de 'Papiermachine' van Die Heenetrechtschool in Oud Vossemeer. Die machine maakt compacte blokjes van snippers papier die weinig ruimte innemen en als brandstof kunnen worden gebruikt. Leerlingen van Het Kompas in Anna Jacoba Polder kwamen met de 'Vallende Ster Machine', waarmee vallende sterren kunnen worden opgevangen. De kinderen van De Eevliet in Poortvliet bedachten de Taartinator, een machine die van de losse ingrediënten volautomatisch een taart kan maken. 

Nooit meer leren

De groep van De School met de Bijbel in Sint Annaland kwam aanzetten met de 'huiswerkmachine'. Daarmee kun je de schoolboeken digitaliseren en via een helm in de hersenen brengen, hoef je nooit meer te leren. De leerlingen van De Schalm in Stavenisse bedachten de Klokreiziger, een machine waarmee je in de tijd kunt reizen en ook direct de juiste kleding aan hebt. Handig voor de geschiedenislessen. De kinderen van De Rieburch in Sint-Maartensdijk ontworpen de 'Colortranformator, 'die van iedere kleur verf de gewenste kleur kan maken. Hoef je nooit meer restjes verf weg te gooien.