Zeeuwse stagiair in Brussel ontsnapt aan aanslag op metro

Zeeuwse stagiair in Brussel ontsnapt aan aanslag op metro
Zeeuwse stagiair in Brussel ontsnapt aan aanslag op metro © OZ
Michelle Koch ontsnapte aan aanslag in Brussel
Michelle Koch ontsnapte aan aanslag in Brussel © Michelle Koch Facebook
ITEM Michelle Koch
ZOUTELANDE - 'Heel raar
'
Michelle zit met een heel raar gevoel thuis in Zoutelande. "Op het moment dat er daadwerkelijk in Maalbeek een bom ontplofte, had ik normaal gesproken in de metro gezeten op weg naar mijn werk", zegt ze opgelucht. Michelle loopt stage bij het Europees Parlement dat bij het metrostation om de hoek zit.
´Één grote chaos
´
De WhatsApp-groep die zij heeft met haar collega's, staat inmiddels vol berichten. "Het is daar één grote chaos", citeert Michelle haar collega's. Die zijn vol ongeloof. "Ze kunnen de rook ruiken. Iedereen ligt daar op straat. Mensen die iets in de metro hebben opgelopen, worden geholpen op straat. Het is chaos", vat Michelle de berichten samen.
Dreiging
De laatste tijd voelde Michelle de dreiging in Brussel al toenemen. "Daar zijn we eigenlijk al een beetje aan gewend, maar het feit dat het dan toch gebeurt op een plek waar je normaal gesproken zou lopen. Dan komt het heel dichtbij.''
Metrostation Maalbeek (Archief)
Metrostation Maalbeek (Archief) © bsubway.net
Boos
Ines den Hollander komt uit Vlissingen, studeert in Brussel woont in Anderlecht. Zij is niet bang geworden door de aanslagen. "Ik ben vooral heel erg boos", zegt Den Hollander. In Brussel wordt iedereen gewaarschuwd vooral binnen te blijven. Den Hollander houdt zich daar niet aan. "Ik ben zelf net even naar buiten geweest om boodschappen te doen. Ik had niets in huis."
Studie
Hoe het de komende dagen verder gaat met haar studie, weet Den Hollander nog niet. "Voor morgen is alles afgelast. We zullen zien of dat zo blijft", sluit Den Hollander af.
ITEM Ines den Hollander
'Rare ochtend'
Voor student Simone Maas uit Vlissingen was het een rare ochtend. Toen zij haar klaslokaal in de Erasmus Hogeschool in Brussel binnenstapte, waren de bommen op de luchthaven net ontploft. Pas na de aanslag in de metro sloeg de paniek onder studenten echt toe. Maas was bang voor een keten aanslagen zoals in november in Parijs. "Ik voelde me daarbij erg onprettig op dat moment", zegt Maas.
Typisch Brussel
Niet veel later werden alle lessen geschrapt. Toen zij op de fiets naar huis zat, kalmeerde ze. Maas: "De postbode bracht brieven rond, de markt bij mij om de hoek stond er gewoon, alles ging door. Ook dat is typisch Brussel."
ITEM Simone Maas
Deuren dicht
Benc Batelaan uit Middelburg is leidinggevende van een bedrijf dat in België langs de deuren gaat om spullen te verkopen. Vandaag besloot hij de deuren van zijn bedrijf dicht te houden. "Je moet mensen op een dag als vandaag niet lastig gaan vallen", zegt Batelaan. Via de WhatsApp, het telefoonnetwerk in België ligt plat, houdt hij contact met zijn collega's. "Die zijn heel blij met de beslissing niet op pad te gaan", sluit Batelaan af.
ITEM Benc Batelaan
Binnen blijven
Dieter Staat was met de metro onderweg naar zijn werk. Bij station Brouckere moest hij uitstappen. "De evacuatie verliep rustig. Ik wilde vervolgens mijn auto pakken, maar toen werden alle tunnels afgesloten," aldus Staat. Er is volgens Staat veel onduidelijkheid.
Dieter Staat was met de metro onderweg naar zijn werk
'Niet heel erg leuk'
Matthijs Klaasse uit Kampenland was ten tijde van de aanslagen op weg naar zijn werk tussen Antwerpen en Brussel. Op de snelweg zag hij alleen maar politie en brandweer rijden. "Niet een heel smakelijk gezicht", verzucht Klaasse. Ondertussen zit hij op werk. Klaasse: "De sfeer is hier redelijk gelaten. Het is helaas niet helemaal nieuw meer. Het is niet heel erg leuk."
Matthijs Klaasse uit Kampenland was ten tijde van de aanslagen op weg naar zijn werk tussen Antwerpe

Ontruimd

Een inwoner van Vlissingen woont vlakbij twee grote universiteiten in Brussel. Direct na de aanslagen ging de wijk bij hem op slot. "Het blijft een risicogebied", laat hij weten. De Vlissinger ziet meer militairen in zijn wijk, maar merkt er voor de rest nog niet veel van. "De universiteiten en bibliotheken zijn ontruimd. Wanneer ik de supermarkt binnenloop, word ik gefouilleerd voor ik naar binnen mag." Zijn vriendin zat in de bibliotheek toen deze ontruimd werd. "Ze is daar wel door militairen naar buiten begeleid."
Het plein van de universiteit staat normaal gesproken vol studenten tijdens de pauze
Het plein van de universiteit staat normaal gesproken vol studenten tijdens de pauze © Jaimie Huenting

Zaventem

In de Belgische hoofdstad vonden vanochtend twee aanslagen plaats. Op de luchthaven Zaventem ontplofte twee bommen. Voor de ontploffingen werden er volgens berichten Arabische leuzen geschreeuwd. Ook meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad dat er geschoten wordt op de Belgische nationale luchthaven.
Metro
Niet lang na de ontploffing op de luchthaven in Zaventem, ontploften er ook bommen in de Brusselse metro. De Brusselse metro is vervolgens gesloten. Bij de aanslagen zijn volgens officiële cijfers zeker dertig doden gevallen. Belgische media hebben het al over 43 dodelijke slachtoffers. Er zouden meer dan tweehonderd gewonden zijn gevallen.
Oproep: ben jij in (de buurt van) Luchthaven #Zaventem of ken je iemand? Reageer hieronder, bel 0118-499900 of mail: nieuws@omroepzeeland.nl
Posted by
on