'Ik ken de angst voor het water' (video)

'Ik ken de angst voor het water' (video)
'Ik ken de angst voor het water' (video) © ministerie Buitenlandse Zaken
Ambassadeur Bangladesh
DEN HAAG - Redding
Nederland steunt Bangladesh financieel en met expertise bij het ontwerpen van een deltaplan voor het bedreigde land. "Ik ben ook opgegroeid met het Deltaplan, dat zou de redding zijn", vertelt Cuelenaere. Dat ze daar nu in Bangladesh een bijdrage aan kan leveren vindt ze fantastisch. "Ik ken het gevoel van bang zijn voor water", aldus de ambassadeur.
Connectie
In gesprekken met de Bangladese beleidsmakers en bedrijven komt haar Zeeuwse afkomst vaak ter sprake. "Ik hoor ze weleens tegen iemand anders zeggen: 'Nou, zij komt uit een land, waar ook een overstroming was, waar ook een deltaplan voor ontworpen is.' Het is altijd goed om iets te vertellen van jezelf, om te laten zien dat er een connectie is," aldus Cuelenaere.
Bedrijven
Veel Nederlandse waterbouwkundige bedrijven die in Bangladesh zaken doen, worden door de ambassadeur op weg geholpen. "Als ambassadeur ben ik een soort makelaar. Als ik bedrijven spreek, dan denk ik al, die minister en dat bedrijf, die kan ik aan elkaar koppelen."
© OZ
Vierde standplaats
In het verleden werkte Cuelenaere ook al als tweede 'man' in Zimbabwe, als ambassadeur in Jemen, Rwanda en Sri Lanka. Elk jaar is zij een paar dagen in Nederland op een congres waar alle Nederlandse ambassadeurs samenkomen. Als ze in Nederland is probeert ze tijd te maken om in Zeeland langs te gaan, onder anderen naar haar tantetje Cecile in Aardenburg.