Duivennest in je tuin: leuk?!

Duivennest in je tuin: leuk?!
Duivennest in je tuin: leuk?! © omroep zeeland
Duivennest risico

Mest

OOST-SOUBURG - Je ziet ze overal weer druk in de weer met takjes, pluisjes en wat al niet meer van pas komt om een mooi nestje te maken. De vogels hebben het er maar druk mee. Altijd leuk in de tuin om naar te kijken; zo'n nest. Maar dat geldt volgens Marinisse dus niet voor een duivennest. "Ik zou adviseren om het weg te halen. Voornaamste reden is de poep. Een duif produceert vijftien kilo mest per jaar. Ze kunnen ook ziektes overbrengen, ze worden niet voor niets vliegende ratten genoemd." 
© omroep zeeland

Beestjes

En volgens Marinisse komt daar nog bij, dat in nesten en uitwerpselen van duiven veel verschillende beestjes kunnen leven, zoals vogelmijt en ziekteverwekkende organismen. Als de duiven uitvliegen, gaat de vogelmijt op zoek naar een andere gastheer, bijvoorbeeld de mens. De kans dat je ziek wordt van duiven is erg klein, al moet je volgens de ongediertebestrijder proberen te voorkomen in aanraking te komen met ontlasting en huidschilfers van duiven. 
© omroep zeeland

Beschermd

Weghalen van een duivennest is een optie, vertelt Marinisse. "Vogels zijn in Nederland een beschermde diersoort, maar de stadsduif mag je wel weren. We maken 'm niet dood, we verplaatsen 'm alleen. Bij een duif is er ook geen sprake van een broedseizoen, dat gaan het hele jaar door."

Voorkomen

Om te voorkomen dat duiven niet broeden op het balkon of op het dak, zijn er wel wat maatregelen te nemen. "Als er eenmaal een nest aanwezig is, is het nest verwijderen de beste oplossing. Plaats vervolgens weringspinnen of maak platte gedeelten schuin zodat ze er niet meer op kunnen zitten. En het belangrijkste, niet voederen. 
© omroep zeeland

Terrassen

Duivenoverlast is niet alleen een probleem van particulieren, maar speelt veel breder. Marinisse: "Wij zijn op dit moment bezig met het maken van borden voor de horeca. Op sommige Zeeuwse terrassen kun je buiten gewoon niet meer normaal eten. Op die borden staat in verschillende talen dat het verboden is vogels te voeren."