Komst windmolens definitief na akkoord Eerste Kamer

Komst windmolens definitief na akkoord Eerste Kamer
Komst windmolens definitief na akkoord Eerste Kamer © OZ
Animatie van het te bouwen windpark voor de Zeeuwse kust
Animatie van het te bouwen windpark voor de Zeeuwse kust © OZ

Splitsing

DEN HAAG / WESTERSCHELDE - Eind december blokkeerde de Eerste Kamer nog een poging van Kamp om de wet die de bouw van de windmolens mogelijk maakt door het Senaat te loodsen. Een kleine meerderheid stemde toen tegen die wet in een poging de splitsing van Delta en Eneco, die in hetzelfde voorstel stond, ongedaan te maken. 

Nieuwe wet

Om de aanleg van windparken voor de Zeeuwse en Noord- en Zuid-Hollandse kust mogelijk te maken heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken een nieuwe wet opgesteld en die opnieuw voorgelegd aan de Eerste Kamer. Die haalde het wel.

Doelen Energieakkoord

De minister reageerde dinsdagmiddag verheugd op de aanname van de wet. "Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met deze wet, kan Tennet beginnen met de aanleg van het elektriciteitsnetwerk voor windparken op zee. De doelen van het Energieakkoord zijn hierdoor nog steeds binnen bereik", aldus Kamp.

Concurrentie

Met de aangenomen wet krijgen ontwikkelaars van de windparken meer duidelijkheid over de aansprakelijkheid van schade door eventuele vertraging en storingen aan het net op zee. Naar verwachting zullen hierdoor meer ontwikkelaars zich in schrijven op de tenders die voor de windparken worden uitgeschreven. Hoe groter de concurrentie, hoe goedkoper een windpark kan worden aangelegd, is het argument.

Opgedane kennis

Ook commercieel directeur Mel Kroon van Tennet, het bedrijf dat is aangewezen als netbeheerder, is blij dat de wet door de Eerste Kamer is. "Dankzij het aannemen van deze herziening van de Elektriciteitswet kunnen wij nu onze in Duitsland opgedane kennis en kunde met het aansluiten van windparken op zee aanwenden."

Kosten teruggebracht

Door de aanleg van één elektriciteitsnetwerk op zee wordt de door windmolens opgewekte elektriciteit zo goedkoop mogelijk naar gebruikers aan vaste wal vervoerd. De komende tien jaar worden de kosten volgens met veertig procent teruggebracht, meldt Tennet in een video over de aanleg van de nieuwe windmolenparken.
Bekijk de video op YouTube

Vier kavels
Tennet beheert het netwerk waarmee de opgewekte stroom wordt vervoerd, maar wie de windmolens gaat bouwen en beheren is nog onduidelijk. Er zijn vier kavels te vergeven voor het windmolenpark dat 22 kilometer ten westen van Westkapelle komt te liggen. Van twee kavels eindigt eind maart de aanbesteding. Onder meer Shell, Dong en een consortium van de Zeeuwse Milieu Federatie hebben interesse getoond. De bieder met het laagste bod mag op de betreffende locatie of locaties gaan bouwen.

Verzet