Dit merken Zeeuwen van de aanslagen in Brussel

BRUSSEL - Grenscontroles in Zeeland
Uit voorzorg voert de Koninklijke Marechaussee extra controles uit langs de grens bij België. Bij de grensovergang Sas van Gent-Zelzate staan agenten met kogelwerende vesten.

Op meerdere plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen wordt de grens in de gaten gehouden.

">
Zeeuwse stagiair ontsnapt aan aanslag
Michelle Koch loopt stage in Brussel. Elke dag neemt ze de Brusselse metro waar vanochtend een bom ontplofte. Michelle heeft geluk gehad, vandaag zit ze thuis in Zoutelande omdat ze morgen op vakantie gaat.
Michelle Koch ontsnapte aan aanslag in Brussel
Michelle Koch ontsnapte aan aanslag in Brussel © Michelle Koch Facebook
ITEM Michelle Koch
Metro door tunnel ontvluchten
Ook Tom Meijer uit Breskens had geluk. Hij zat dinsdagochtend in de metro achter de metro waarin een bom ontplofte op station Maalbeek. Meijer zat een minuut achter de ramptrein: "Ik ben blij dat ik de volgende metro heb gepakt."
Tom uit Breskens moest Brusselse metro door tunnel ontvluchten

Lopen

Nadat zijn metrostel een half uur stil had gestaan in de tunnel, mochten hij en de andere de passagiers door de tunnel terug lopen naar het vorige station.
Beeld uit de metrotunnel na de aanslag in Brussel
Beeld uit de metrotunnel na de aanslag in Brussel © Tom Meijer

Uitstappen bij Brouckere

Er waren vandaag meer Zeeuwen in en rond Brussel. Wij spraken onder meer met Dieter Staat. Hij was met de metro onderweg naar zijn werk. Bij station Brouckere moest hij uitstappen.
Dieter Staat was met de metro onderweg naar zijn werk

'Niet een heel smakelijk gezicht'

Matthijs Klaasse uit Kamperland was op weg naar zijn werk tussen Antwerpen en Brussel. Op de snelweg zag hij alleen maar politie en brandweer rijden. "Niet een heel smakelijk gezicht", verzucht Klaasse.
Matthijs Klaasse uit Kampenland was ten tijde van de aanslagen op weg naar zijn werk tussen Antwerpe

Gefouilleerd in de supermarkt

Een inwoner van Vlissingen woont vlakbij twee grote universiteiten in Brussel. Direct na de aanslagen ging de wijk bij hem op slot. "De universiteiten (foto) en bibliotheken zijn ontruimd. Wanneer ik de supermarkt binnen loop, word ik gefouilleerd voor ik naar binnen mag." Zijn vriendin zat in de bibliotheek toen deze ontruimd werd. "Ze is daar wel door militairen naar buiten begeleid."
Het plein van de universiteit staat normaal gesproken vol studenten tijdens de pauze
Het plein van de universiteit staat normaal gesproken vol studenten tijdens de pauze © Jaimie Huenting

50 keer per week naar Brussel

Het eerste dat Bruno van der Hoek vanmorgen deed na het horen van het nieuws over de aanslagen in Brussel, is kijken of één van zijn collega's ter plaatse was. Van der Broek en zijn collega taxichauffeurs rijden 50 tot 60 keer per week van en naar het vliegveld met Zeeuwse reizigers.
'Reizigers moeten geïnformeerd worden'

Geen ambulances

Belgische ziekenhuizen nemen geen Zeeuwse patiënten op. De ziekenhuizen zijn in opperste staat van paraatheid en houden bedden vrij voor slachtoffers van de aanslagen.
Lees ook: Geen ambulancevervoer naar Belgische ziekenhuizen

Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl opengesteld. Daarmee kunnen mensen in de buurt van Brussel aan familie en vrienden laten weten dat ze in orde zijn.

Was je tijdens de

">
#ikwilhelpen
Op Twitter is de hashtag #ikwilhelpen in het leven geroepen. Mensen in de buurt van Brussel helpen anderen met bijvoorbeeld vervoer of een overnachting.

Mensen die eind deze middag vanaf Mechelen/Antwerpen naar Bergen Op Zoom/Zeeland moeten: ik heb 4 plaatsen vrij in de auto.

">
Extra beveiliging bij kerncentrale
De kerncentrale Doel wordt na de aanslagen in Brussel van dinsdagochtend extra beveiligd. De extra beveiliging gebeurt op verzoek van de Belgische autoriteiten. Bij de kerncentrale in Borssele worden vooralsnog geen extra maatregelen genomen naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.

Reactie Polman

Commissaris van de Koning Han Polman spreekt in een reactie zijn afschuw uit over de gebeurtenissen in Brussel. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden."
Polman: doen alles wat mogelijk is