'Ze flikten alles wat God verboden had' (video)

'Ze flikten alles wat God verboden had' (video)
'Ze flikten alles wat God verboden had' (video) © Beeld & Geluid
Outward Bound Nederland zat vanaf 1962 in Slot Moermond

Moeilijke jongens

RENESSE - "Door ze naar Slot Moermond te sturen probeerden we onze leerlingen om te vormen van bootwerkers naar havenwerkers", vertelt Leen Verzijl. De oud-docent van de Havenvakschool zag verschillende leerlingen vertrekken naar Slot Moermond, om ze normen en waarden bij te brengen. "Ze flikten alles wat God verboden had. Tijdens een paar weken Outward Bound werden die moeilijke jongens echt afgeknepen. De meeste leerlingen kwamen weer als mens terug, ze wisten weer wat discipline en gezag was."
Oud-docent Leen Verzijl stuurde leerlingen van de Havenvakschool naar Slot Moermond
Oud-docent Leen Verzijl stuurde leerlingen van de Havenvakschool naar Slot Moermond © Omroep Zeeland
Slot Moermond
Vanaf 1962 zat de eerste Nederlandse Outward Bound school in Slot Moermond. Het was een korte, strenge opleiding, waar jong-volwassenen werden onderworpen aan zware, lichamelijke trainingen zoals judo, een hindernisbaan lopen en zeilen. Later verhuisde de opleiding naar elders en was ze sinds 1994 niet meer actief in Nederland. "Onze jongens moesten tijdens lange wandeltochten door Zeeland opeens hun eigen boontjes doppen", herinnert Verzijl. "Vergis je niet, dan leer je wel om samen te werken."

Rentree

De Outward Bound maakt dit voorjaar zijn rentree in Bruinisse. In tegenstelling tot vroeger, zet de nieuwe organisatie geen kasteel, maar een boot in om de karakters van verwende pubers of jongeren zonder arbeidsperspectief te vormen.