Schoonmaken Thermphos 3,7 miljoen euro duurder

Schoonmaken Thermphos 3,7 miljoen euro duurder
Schoonmaken Thermphos 3,7 miljoen euro duurder © OZ
Fosforfabriek Thermphos in betere tijden
Fosforfabriek Thermphos in betere tijden © Omroep Zeeland

Zwaar vervuild

MIDDELBURG - Thermphos ging in 2012 failliet en 480 medewerkers verloren daarbij hun baan. Na het faillissement bleef er giftig fosforslik achter op het terrein. Ook verschillende installaties van de vroegere fabriek bleken zwaar vervuild.
Kantoor Thermphos
Kantoor Thermphos © OZ
ITEM De Bat Thermphos

Schoonmaken

De provincie en Zeeland Seaports maakten een plan om het terrein en de installaties schoon te maken. Daarvoor was 35 miljoen euro beschikbaar. Dat geld kwam van de curatoren die het faillissement van Thermphos hebben afgehandeld. Daarin was al 3,5 miljoen gereserveerd om tegenvallers op te vangen. Later stelde ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu nog 3 miljoen euro beschikbaar voor het project, bovenop de 35 miljoen die er al was.
Nog 2,8 miljoen over
Dat betekent dat de extra kosten die nu gemaakt moeten worden vanwege de vertraging, kunnen worden opgevangen uit het geld dat al voor het project beschikbaar was. En er is nog steeds 2,8 miljoen euro over om eventuele nieuwe tegenvallers op te vangen. Als het schoonmaken van Thermphos daarna nog meer gaat kosten, zijn de financiële gevolgen voor rekening van de provincie.