Celstraf voor wurgen meisje in Renesse

Celstraf voor wurgen meisje in Renesse
Celstraf voor wurgen meisje in Renesse © OZ
Rechter in de rechtbank (archief)
Rechter in de rechtbank (archief) © OZ

Vrijgesproken

RENESSE - De chirurg werd in 2011 nog vrijgesproken door de rechtbank in Middelburg, maar in hoger beroep werd hij wel veroordeeld. De Duitser en zijn advocaat stapten vervolgens naar de Hoge Raad om het vonnis van het gerechtshof in Den Bosch te laten vernietigen, maar de Hoge Raad sluit zich nu aan bij het vonnis van het gerechtshof.

Lichaam

In augustus 2010 kreeg de politie de melding van twee meisjes die over de Hogezoom fietsten in Renesse dat ze hadden gezien dat een man met iets zwaars over de grond sleepte, mogelijk een lichaam. Toen agenten kort daarna over diezelfde weg reden, sprong plotseling een man uit de berm voor hun auto en vroeg in paniek in het Duits om hulp.

Lastiggevallen

In de sloot naast de weg vonden de agenten het bewusteloze slachtoffer. Alleen haar neus en mond staken boven het water uit. De destijds 29-jarige Duitse neurochirurg werd in eerste instantie alleen verhoord als getuige. Pas later, toen het 17-jarige meisje weer bijkwam in de ambulance en het ambulancepersoneel vertelde dat ze door een Duitse man was lastiggevallen, en het ambulancepersoneel zag dat ze striemen had in haar hals die wezen op een wurgpoging, werd de Duitse chirurg als verdachte aangemerkt.

Ontkend

De Duitser heeft altijd ontkend dat hij het meisje iets heeft aangedaan. Hij verklaarde dat hij het meisje juist wilde helpen. Hij zag haar liggen in de sloot, verleende eerste hulp en riep daarna de hulp in van de politie, verklaarde de Duitser in de rechtbank in Middelburg.

Getuige

Omdat de Duitser in eerste instantie als getuige was gehoord en dus niet als verdachte, vond de verdediging dat zijn verklaringen niet gebruikt mochten worden in de rechtszaak. Maar de Hoge Raad is het met het het gerechtshof in Den Bosch eens dat de politie, op basis wat destijds bekend was, correct heeft gehandeld en dat die verklaringen wel in de rechtszaak gebruikt mogen worden.