'Samen werken aan de toekomst van Delta'

'Stevig gesprek'

MIDDELBURG - De president-commissaris van de Raad van Commissarissen Cees Maas en de voorzitter van de aandeelhouderscommissie, gedeputeerde Carla Schönknecht, spraken beide na afloop van een 'stevig gesprek', al zijn volgens Schönknecht niet alle twijfels weggenomen. "We kijken samen hoe we de goede dingen kunnen doen die nodig zijn voor Delta", aldus Schönknecht. 

Conflict

Tussen commissarissen en aandeelhouders ontstond een conflict, nadat duidelijk werd dat Delta-directeur Arnoud Kamerbeek over 2015 een salarisverhoging van 120.000 euro had gekregen. Daarmee kwam zijn jaarsalaris uit op meer dan een half miljoen euro. De aandeelhouders - voor een belangrijk deel de provincie Zeeland en de 13 Zeeuwse gemeenten - waren woedend over deze verhoging. Ze wezen erop dat andere werknemers van Delta al jaren praktisch op de nul-lijn stonden en Delta moest vechten voor zijn voortbestaan. De aandeelhouders waren bovendien bezig met een reddingsplan, waarbij ze voor 200 miljoen euro borg moeten gaan staan.

Excuses

Kamerbeek weigerde af te zien van de salarisverhoging, waardoor hij uiteindelijk moest opstappen. Ondanks grote druk van de aandeelhouders weigerde voorzitter Cees Maas van de Raad van Commissarissen ook op te stappen. Hij bood alleen zijn excuses aan voor het feit dat hij de aandeelhouders niets had verteld over de salarisverhoging van 120.000 euro.

Openhartig

De bijeenkomst tussen Raad van Commissarissen en aandeelhouders van Delta woensdagmiddag was bedoeld om de lucht te klaren. "We hebben een openhartig gesprek gehad met z'n allen. Nog niet alle twijfels zijn weggenomen, maar we willen werken aan het herstel van het wederzijdse vertrouwen", aldus Schönknecht. "De spannende tijden die eraan komen voor Delta moeten we samen het hoofd bieden."

Moeilijke tijden

Delta maakt moeilijke tijden door. Het bedrijf dreigt nu omver te vallen door een zwaar verliesgevende energietak, waaronder de kerncentrale in Borsele. Het bedrijf moet zich voor volgend jaar zomer ook splitsen in afzonderlijke onderdelen, omdat volgens Europese regels het netwerkbedrijf niet meer in dezelfde onderneming als de energieproductie mag zitten. Daarnaast speelt op de achtergrond ook de toekomst van de kerncentrale bij Borssele een rol. De centrale zou als energieproducent op papier op eigen benen moeten komen te staan, maar vastgelegd is dat de kerncentrale nooit in commerciële handen terecht mag komen.

Weinig animo overname

De aandeelhouders willen het liefst dat de Nederlandse overheid de kerncentrale overneemt, maar die toont daarvoor weinig animo. Het runnen van een kerncentrale is geen taak van de overheid, zei minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag in een Tweede Kamerdebat over energie.