'Bruinvissen in Oosterschelde zitten niet stil'

'Bruinvissen in Oosterschelde zitten niet stil'
'Bruinvissen in Oosterschelde zitten niet stil' © OZ
Twee bruinvissen
Twee bruinvissen © OZ

Oproep

BURGHSLUIS - De onderzoekers, die met enige regelmaat vanuit Burghsluis met een bootje de Oosterschelde opgaan, zijn in de zomer van 2015 begonnen met het identificeren van de bruinvissen in het gebied. Zij deden daarbij ook een oproep aan de Zeeuwen om foto's van de dieren op te sturen, zodat met behulp van de beelden nog meer individuen geïdentificeerd kunnen worden. Ze hebben hun voorlopige resultaten op een rijtje gezet voor de jaarlijkse Europese Walvisconferentie die eerder deze maand werd gehouden op Madeira.

Oorzaak

De voorlopige conclusie is dat het merendeel van de bruinvissen maar één keer gezien is omdat ze voortdurend in beweging zijn. Mogelijk ligt de achterliggende oorzaak in de hoeveelheid voedsel. Uit een eerder onderzoek bleek al dat er onvoldoende voedsel is voor de bruinvissen in de Oosterschelde, daardoor is de sterfte onder de dieren relatief hoog.

Voedselschaarste

Waarschijnlijk kwam het door die voedselschaarste dat een bruinvis zich onlangs liet aaien door een visser bij de Zeelandbrug. De bruinvis was kennelijk achter de vis aan gezwommen die de visser net met zijn hengel had binnengehaald. Volgens zeezoogdierenkenners zag het dier er niet goed uit. Zo was het dier ernstig vermagerd en haalde het bijna continu adem, wat ongewoon is voor een gezonde bruinvis. Waarschijnlijk was de bruinvis ondervoed en gestrest.