Zeeland Seaports beperkt salaris directie

Zeeland Seaports beperkt salaris directie
Zeeland Seaports beperkt salaris directie © OZ
Lagasse Salaris
TERNEUZEN - Lagasse
Jan Lagasse gaat de komende vier jaar 230.000 euro verdienen. Wanneer hij langer in dienst blijft, zal zijn salaris in die vier jaar daarna wel worden teruggebracht tot de dan geldende Balkenende-norm. Volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) moeten huidige salarissen in acht jaar worden teruggebracht tot de Balkenende-norm.
Bijzonder
Dat Zeeland Seaports de Wet Normering Topinkomens invoert, is bijzonder. Dat vinden dagelijks provinciebestuurder Carla Schönknecht en voorzitter Roelf de Boer van de Raad van Commissarissen. Seaports is niet verplicht om de Balkenende-norm in te voeren, want het havenbedrijf is een verzelfstandigd overheidsbedrijf.

Geen hoge salarissen

Maar de aandeelhouders - de provincie Zeeland en de drie havengemeenten Terneuzen, Vlissingen en Borsele - willen geen hoge salarissen voor bestuurders meer. Alle aandelen zijn in handen van de overheid en de aandeelhouders staan voor honderden miljoenen garant.
Afgebouwd
Ook het salaris van de huidige commercieel directeur Dick Gilhuis wordt over vier jaar afgebouwd. Gilhuis verdiende volgens informatie aan provinciale staten in 2014 ook bijna 230.000 euro. De definitieve jaarcijfers van Zeeland Seaports over 2015 zijn nog niet bekend.
Personeel
De benoeming van Lagasse woensdag had veel voeten in de aarde. De Ondernemingsraad van Zeeland Seaports had gezegd dat het personeel niet met Lagasse verder wilde, omdat hij medewerkers zonder al te veel respect zou behandelen en er onder zijn leiding een 'angstcultuur' zou zijn ontstaan.