Kreeftenseizoen officieel van start

Kreeftenseizoen officieel van start
Kreeftenseizoen officieel van start © OZ
overhandiging eerste kreeft

Goede doel

ZIERIKZEE - Televisiekok en restauranthouder Joop Braakhekke, de eregast vandaag van Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, nam de eerste gevangen kreeft in ontvangst. De kreeft werd aangeleverd door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek uit Kerkwerve. 
Niets aan doen
Braakhekke is liefhebber van de Oosterscheldekreeft. "Kreeft is de kardinaal van de zee, je zou de Oosterschelde dan ook het Vaticaan kunnen noemen." Voor de bereiding adviseert de tv-kok om het vooral simpel te houden.
Braakhekke oosterscheldekreeft

Veiling

De eerste kreeft wordt traditioneel geveild in de visafslag van Colijnsplaat. Die kreeft bracht 25.000 euro op voor het goede doel: KWF Kankerbestrijding.
Handel
De hoeveelheid Oosterscheldekreeft die wordt gevangen neemt de laatste jaren flink toe. In 2011 werd ruim 26 ton binnengehaald, inmiddels gaat het om 35 tot 40 ton per jaar. Ongeveer de helft daarvan wordt verhandeld via de visafslag in Colijnsplaat. De andere helft wordt rechtstreeks verkocht aan detaillisten, horeca en consumenten. 
Eerste Oosterscheldekreeft van 2016
Eerste Oosterscheldekreeft van 2016 © OZ

Actief

In de Oosterschelde zijn momenteel 25 kreeftenvissers actief. In de Grevelingen zijn er 7 kreeftenvissers en in het Veerse Meer zijn er twee actief. In totaal zijn er dus 34 vissers actief in de kreeftensector.