ING: Zeeland is dé toerismeprovincie bij uitstek

ING: Zeeland is dé toerismeprovincie bij uitstek
ING: Zeeland is dé toerismeprovincie bij uitstek © OZ
Toeristen op het Zeeuwse strand
Toeristen op het Zeeuwse strand © OZ

Te koud

OOST-SOUBURG - De toeristische sector maakt zich ondertussen op voor het nieuwe seizoen. Dat begint altijd op Pasen, maar dat valt vroeg dit jaar en daarom verwacht directeur Patrick Polie van de VVV Zeeland minder mensen op campings. De sector moet het nu vooral hebben van de verhuur van huisjes en hotelkamers, omdat veel mensen het nog te koud vinden om in een tentje op de camping te slapen.
ITEM toeristenseizoen

Index

De index is opgebouwd uit twee elementen: het aantal overnachtingen ten opzichte van het aantal inwoners, het gaat daarbij om zowel de toeristische als de zakelijke overnachtingen. Het tweede element is aantal vestigingen van horecagelegenheden, attracties en musea per duizend inwoners. De gemiddelde score van de elementen vormt de uiteindelijke index per provincie. 

Toerismeprovincie

Volgens de ING Toerisme Index is Zeeland de toerismeprovincie bij uitstek. Dit dankt de provincie aan het relatief grote aantal toeristische overnachtingen in hotels, bungalowparken en op campings en het zeer ruime horeca-aanbod, ten opzichte van het kleine aantal inwoners. Naar alle waarschijnlijkheid breekt Zeeland in 2016 door de grens van 10 miljoen overnachtingen. Volgens de ING Toerisme Index is dat een flinke prestatie voor een provincie met nog geen 400.000 inwoners. 
Zeeland aan kop in de ING Toerisme Index
Zeeland aan kop in de ING Toerisme Index © ING Toerisme Index

Inhaalslag

Zeeland maakt volgens de ING Toerisme Index in de absolute aantallen overnachtingen een indrukwekkende inhaalslag op buurprovincies NoordBrabant en Zuid-Holland die ieder de grens van 10 miljoen al zijn gepasseerd. Dit komt volgens de opstellers van de Toerisme Index voornamelijk door de sterke groei van het aantal Belgen en Duitsers dat de regio bezoekt. 

Verschuiving

Niet alleen het aantal Belgen dat Zeeland aandoet neemt toe, binnen de groep Belgische toeristen is er volgens Patrick Polie van de VVV Zeeland ook een verschuiving. Waar tot voor kort het overgrote deel van Belgen uit Vlaanderen kwam, begint de populariteit van Zeeland bij de Walen ook toe te nemen. En Polie ziet dat het beeld van Zeeland als vakantiebestemming zich ook verspreidt van de Franstalige Belgen naar de inwoners van Noord-Frankrijk. Die groep probeert het VVV Zeeland nu ook aan te boren met Franstalige wervingscampagnes.

Hoogseizoen

Waar Zeeland ook nog verder in kan groeien volgens de opstellers van de Toerisme Index is het aantal bezoekers buitenom het seizoen. Van alle provincies heeft Zeeland namelijk de sterkste concentratie van het toerisme in het hoogseizoen. Het grote belang van campings in het totale accommodatie-aanbod en de focus op kusttoerisme maakt de regio een minder aantrekkelijk bestemming bij slecht weer.