Miljoenenboete voor Zeeuwse zilveruiproducenten

Miljoenenboete voor Zeeuwse zilveruiproducenten
Miljoenenboete voor Zeeuwse zilveruiproducenten © OZ
Zilveruien - archieffoto
Zilveruien - archieffoto © Wikipedia - rechtenvrij
OOST-SOUBURG - ACM
Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vormden de drie Zeeuwse bedrijven samen met twee bedrijven uit Flevoland van 1998 tot 2010 een kartel. Zij begrensden het in te zaaien land, maakten prijsafspraken en kochten gezamenlijk bedrijfsmiddelen op met als doel concurrenten uit te sluiten. De vijf bedrijven waren samen verantwoordelijk voor zeventig procent van de Europese zilveruiproductie. Ze moeten samen 9 miljoen euro boete betalen.

Zes miljoen

Door de kartelafspraak van de uienhandelaren hebben de consumenten volgens ACM een hogere prijs betaald voor de uien dan nodig was. De hoogste boete is opgelegd aan TOP in 's-Gravenpolder. Dat bedrijf moet een boete betalen van van ruim zes miljoen euro.

Plantuien vernietigd

In 2013 werden ook al zes Zeeuwse uienbedrijven beboet voor kartelafspraken. Ze zouden in 2009 op akkers ingezaaide plantuien hebben vernietigd. Daardoor zou het aanbod aan uien verkleinen en daardoor zouden de uientelers hogere prijzen voor hun plantuien kunnen krijgen. Eerstejaars plantuien worden gebruikt als pootmateriaal voor tweedejaars plantuien die voor consumptie geschikt zijn.