​Sluis geeft 'kabeltax' terug aan burger

Buizen en kabels voortaan ook in Sluis belast
Buizen en kabels voortaan ook in Sluis belast © OZ
SLUIS - Nutsbedrijven
Officieel gaat het om precariorechten op ondergrondse nutsvoorzieningen, en die moeten door de nutsbedrijven worden betaald: 1,57 euro voor iedere meter buis, pijp of kabel in de bodem. Omdat de rest van Zeeland deze belastingmaatregel al heeft genomen, worden die rechten door de nutsbedrijven inmiddels doorberekend in de tarieven, ook aan de inwoners van Sluis. Door nu alsnog kabeltax te gaan heffen, kan Sluis dat geld teruggeven aan de inwoners.

Rondpompen

Op voorstel van de PvdA worden de andere gemeentelijke heffingen daarom met 600.000 euro verlaagd. Iedereen in de raad sprak van 'nutteloos rondpompen' van geld, maar de meeste fracties vonden dit wel de beste oplossing.
Tweede Kamer
De gemeente Hulst was de eerste Zeeuwse gemeente die kabeltax is gaan heffen, om het gat in de begroting te dichten. Ook in de rest van Nederland werden de nutsvoorzieningen als gemeentelijke inkomstenbron ontdekt. Tot verdriet van de Tweede Kamer en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd dat hij werkt aan een wet om deze melkkoe te verbieden. Waarschijnlijk moeten alle gemeenten in 2017 alweer stoppen met deze belasting.