Prinses Beatrix op bezoek bij Thoolse Roosevelts (video)

Prinses Beatrix op bezoek bij Thoolse Roosevelts (video)
Prinses Beatrix op bezoek bij Thoolse Roosevelts (video) © OZ
Prinses Beatrix Tholen

Ro(o)sevelt

OUD-VOSSEMEER - Een van de eerste ambachtsheren op Tholen was een Roosevelt, het wapen met zijn naam staat daarom helemaal boven in de schouw gebeiteld in de ontvangstruimte. De naam werd toen nog met één o gespeld. Rond de 16e eeuw wordt een stuk land in de polder tussen Oud-Vossemeer en Poortvliet ''t Rosevelt' genoemd, daar zou de naam van afgeleid zijn. 
familiewapen
familiewapen © OZ
Geschiedenis
Het is nog steeds niet bewezen dat de Amerikaanse presidenten Theodoor Roosevelt en Franklin Delano Roosevelt van de Thoolse tak van de familie zijn. Zeker is dat zij verwant zijn aan de Nederlander Claes Martensen van Rosenvelt, die rond 1650 in het huidige New York voet aan land zette. Maar waar precies in Nederland deze Claes Martensen vandaan kwam is ook na veel onderzoek niet met zekerheid te zeggen.
Bezoeken Roosevelts
Oud-Vossemeer is de afgelopen eeuw diverse malen bezocht door de Amerikaanse Roosevelts. Een neef van president Theodore Roosevelt kwam er in 1929 en 1934 bij zijn naspeuringen naar de familiegeschiedenis. Eleanora, de weduwe van president Franklin Delano Roosevelt, bracht in 1950 een bezoek aan het dorp. 
interieur Ambachtsherenhuis
interieur Ambachtsherenhuis © OZ