Bus wordt populairder boven de Westerschelde

Bus wordt populairder boven de Westerschelde
Bus wordt populairder boven de Westerschelde © oz
Steeds meer mensen in Midden- en Noord-Zeeland maken gebruik van de bus
Steeds meer mensen in Midden- en Noord-Zeeland maken gebruik van de bus © OZ

Passagiers

MIDDELBURG - In Noord-Zeeland reisden in 2014 (volgens de recentste telling) 2,5 miljoen passagiers per jaar en in Midden-Zeeland voor het eerst in de geschiedenis meer dan 3,0 miljoen passagiers. In Zeeuws-Vlaanderen is het aantal busreizigers juist met 180.000 afgenomen.
Scholieren
De cijfers zijn afkomstig van de provincie Zeeland. Een belangrijk deel van de buspassagiers in Midden- en Noord-Zeeland zijn scholieren die naar en van Goes reizen. Op de tweede plaats komen in de Zeeuwse bussen de forenzen. Vanaf 2009 reisden ook steeds meer Zeeuws-Vlamingen per bus, maar dat aantal is in 2014 ten opzichte van 2013 plotseling weer gedaald.

Enquête

Op basis van een enquête heeft het ZB Planbureau becijferd dat van alle Zeeuwen de inwoners van Veere en Vlissingen het meest gebruik maken van het openbaar vervoer. Inwoners van Hulst (waar geen station is) en Kapelle (waar wel een station is) juist het minst van alle Zeeuwen.

Stations

Het drukste treinstation  van Zeeland is en blijft Goes met 7,3 miljoen in en uitstappers in 2014. Er zit ook groei in Goes ten opzichte van 2004. Vlissingen en Middelburg, qua reizigersaantallen ook belangrijke stations, trekken minder in- en uitstappers.

Treinreizigers Zeeland

Veerboot

Minder treinpassagiers in Vlissingen en minder buspassagiers in Zeeuws-Vlaanderen en toch had het fietsvoetveer Vlissingen-Breskens daar geen last van. In de periode 2013-2014 stapten er zelfs 10.000 passagiers meer aan boord. Er werden in 2014 in totaal 643.000 mensen naar de overkant gebracht.

Bron

Alle cijfers komen uit de nieuwe Statistische Atlas Zeeland van het ZB Planbureau. Die kan worden gedownload op de website van het ZB Planbureau.