Voorproefje 800 jaar stadsrechten Zierikzee (video)

Stadsrechten Zierikzee
ZIERIKZEE - 1219
In het jaar 1219 kreeg Zierikzee stadsrechten. In de aanloop naar het jubileum, wordt ieder jaar een deel van het verhaal opgevoerd. In het eerste deel over 1216, arriveert een boot in de Oude Haven met aan boord de baljuw van de graaf en een handjevol soldaten. De schout is op de hoogte en wacht de baljuw op aan de kade en de onderhandelingen over stadsrechten kunnen beginnen.
© OZ
Centraal
De gebeurtenis staat zaterdag centraal en wordt in levenden lijve nagespeeld. Bij de Museumhaven waar de graaf arriveert, op de zolder van het Gravensteen waar de onderhandelingen worden gevoerd en op het Havenplein waar de bevolking verdeeld op het nieuws over de stadsrechten reageert. 
Zierikzee
Men denkt dat er al in 849 na Chr. mensen woonden op de plaats waar nu Zierikzee is gevestigd. Maar bewijs is daarvoor niet terug te vinden. Net zomin als het exacte jaar waarin Zierikzee stadsrechten kreeg. Uit archiefonderzoek blijkt dat tussen 1217 en 1222 te zijn. Uiteindelijk heeft men 1219 als uitgangspunt gekozen.
Historische stad 
De aanloop naar 2019 is volgens Guusje Poot van de Stichting evenementen Zierikzee een mooie periode om de historische stad Zierikzee in de schijnwerpers te zetten. "We willen Zierikzee wel op de kaart zetten. De climax van het verhaal vindt plaats in 2019, waarin Graaf Willem I ook zelf naar Zierikzee komt. Beetje bij beetje wordt het verhaal dus richting het 800-jarig bestaan uitgebreid. Tot het in 2019 helemaal staat. Het plan is het evenement dan vanaf 2020 elk jaar te laten terugkomen."
Museumweekend 
Zaterdag 16 april is ook niet toevallig gekozen. Het is dan namelijk museumweekend. "We hopen dan ook dat er nog meer mensen naar Zierikzee komen en genieten van dit spektakel." 
Zierikzee in 1216