'Hij is een held in Congo'

'Hij is een held in Congo'
'Hij is een held in Congo' © Stichting Vluchteling
Het verhaal van Denis Mukwege

Burgeroorlog

In Congo woedt al sinds 1996 een gewelddadige burgeroorlog tussen het leger en verschillende rebellengroepen. Eén van de wapens in de strijd: verkrachting. Met als doel een complete ontwrichting van de samenleving. Naar schatting zijn meer dan 200.000 vrouwen slachtoffer geworden van seksueel geweld. Mukwege richtte in 1999 het Panzi ziekenhuis in de stad Bukavu op om de vrouwen te helpen. Hij voert hersteloperaties uit, maar begeleidt de vrouwen ook psychisch. 
Stichting Vluchteling
In 2010 ontmoette Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling,  Mukwege voor het eerst. "Hij kreeg toen een prijs van ons voor zijn inzet. Het klikte meteen. We hebben dezelfde humor en begrijpen elkaars hints. In de jaren erna zijn we goede vrienden geworden en bezoek ik hem en zijn gezin zo'n twee keer per jaar. Mukwege is een man die letterlijk zijn leven heeft opgeofferd voor de meisjes en vrouwen van Congo", vertelt ze. 
Aandacht
Mukwege beperkt zich niet tot het helpen van de vrouwen. Hij reist de wereld rond om aandacht te vragen voor de problematiek in zijn land. Zo vroeg hij er aandacht voor bij het Europees Parlement toen hij de Sacharovprijs in 2014 kreeg. De gynaecoloog schroomt ook niet om dadergroepen publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Hij noemt namen van daders in de hoop ze voor de rechter te krijgen.
Speech Denis Mukwege Europees Parlement
Bedreigd
Door zijn uitspraken is hij een bedreigd man geworden. In 2012 werd een aanslag op hem gepleegd. Hij en zijn gezin overleefden het, maar een vriend van hem niet. Nu leidt hij een teruggetrokken leven bij zijn zwaar beveiligd ziekenhuis. "Als hij het terrein af gaat gebeurt dat onder het toeziend oog van verschillende bewakers en gepantserde wagens", zegt Ceelen.
Verdiend
Ondanks dat hij al verschillende prijzen gewonnen heeft, vindt Ceelen het meer dan verdiend dat hij een Four Freedoms Award krijgt. "Het is een prestigieuze prijs die hij meer dan verdiend heeft." Ze kan helaas niet bij de uitreiking zijn in Middelburg. "Ik kijk er wel naar uit dat hij weer in Nederland is. We spreken ongetwijfeld af." 
Denis Mukwege aan het werk
Denis Mukwege aan het werk © Stichting Vluchteling

Documentaire van Stichting Vluchteling over Denis Mukwege