'Alsof er een vrachtwagen naast je huis staat te ronken' (video)

Handhaving scheepswerf

Zeven jaar

HANSWEERT - De Scheepswerf Reimerswaal zegt op haar beurt dat er nog nooit daadwerkelijk overlast is geconstateerd. Het conflict speelt al zo'n zeven jaar en de rechter heeft de omwonenden al eens in het gelijk gesteld. Het is nu aan de Raad van State om de knoop definitief door te hakken. Een uitspraak die de werf met vertrouwen tegemoet ziet.
Last
Omwonenden zeggen vooral last te hebben van het geluid dat de werf 's nachts maakt. Marga Linssen woont een paar honderd meter van de werf en zegt weinig en slecht te slapen. Ze trekt hierover regelmatig aan de bel bij de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). Ze voelt zich daar genegeerd. De RUD zegt op haar beurt wél geluidsmetingen te doen en te handhaven. 
© Omroep Zeeland
ITEM Handhaving scheepswerf 1

Groei

De Scheepswerf Reimerswaal zit sinds 1989 op de kade van het Kanaal door Zuid-Beveland en is sindsdien alleen maar gegroeid. Om verder te kunnen groeien verhuist de werf volgend jaar naar Vlissingen-Oost. De werf had nooit verhuisplannen, maar kreeg naar eigen zeggen een mooi aanbod van Zeeland Seaports. Het conflict met omwonenden heeft met de verhuizing niets te maken.
Rudi Pieters van Scheepswerf Reimerswaal
Rudi Pieters van Scheepswerf Reimerswaal © OZ
ITEM Handhaving scheepswerf 2
Toekomst
De algemeen directeur van de werf, Rudi Pieters, waarschuwt de omwonenden dat de verhuizing van de werf niet automatisch het einde van de overlast betekent. De geluidshinder kan volgens Pieters een andere oorzaak hebben en het is bovendien de vraag welk bedrijf straks voor de werf in de plaats komt en hoeveel geluid dat bedrijf produceert.
Oplossing
Een oplossing op korte termijn waar alle partijen het mee eens zijn lijkt inmiddels verder weg dan ooit. De werf blijft erbij dat er nog nooit overtredingen zijn geconstateerd en hoopt dat omwonenden nog een jaar geduld hebben tot het bedrijf is verhuisd. Mevrouw Stanzcak hoopt op haar beurt dat het na zeven uur 's avonds stil kan zijn zodat ze goed kan slapen.