Vlissingen laat met kanongebulder stevig van zich horen (Video)

Vlissingen laat met kanongebulder stevig van zich horen (Video)
Vlissingen laat met kanongebulder stevig van zich horen (Video) © OZ
Viering Vlissings verzet
VLISSINGEN - Bulderpreek
Op 1 april verloor Alva zijn bril maar op 6 april verloor hij zijn fles. Een bekend gezegde in Vlissingen. De historie vertelt dat op paasochtend 6 april 1572 pastoor Johan Derksen de kerkgangers tijdens een bulderpreek opriep om ten strijde te trekken tegen de Spaanse overheersing. Zowel de katholieke als calvinistische bevolking was de inkwartiering van de Spanjaarden beu.
Spaanse vloot
Op die bewuste paasdag kwam ook het bericht dat er nog eens extra 300 Spaanse soldaten in de stad moesten worden gehuisvest. Reden genoeg om de Spaanse vloot op de rede onder vuur te nemen. Door deze daad was Vlissingen de 1e stad was die zichzelf bevrijdde van het Spaans Roomse regime onder Filips II. Zoals later bleek werd op deze dag mede de basis gelegd voor het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Viering Vlissings verzet
Viering Vlissings verzet © OZ
Kanonnen
Op het Rondeel in Vlissingen werd gezongen door smartlappenkoor Scharretjoe en een aantal historisch elementen uit het verhaal nagespeeld. Het eerste schot met de kanonnen werd afgeschoten worden door Peter van Druenen, de schrijver van het boek ‘Vissers, kapers, arbeiders’ over de historie van Vlissingen. Het vijfde en laatste schot kwam voor rekening van Letty Demmers. Een van de laatste activiteiten van de vertrekkende burgemeester van Vlissingen.
Kistje
Er was ook de gelegenheid om een eigen bulderpreek te houden, op drie plaatsen langs de route. Mensen mochten in twee minuten, op een kistje, hun gram spuien.