Bestuurders Noord-Beveland houden hoger salaris

Bestuurders Noord-Beveland houden hoger salaris
Bestuurders Noord-Beveland houden hoger salaris © OZ
Gemeente Noord-Beveland - archieffoto
Gemeente Noord-Beveland - archieffoto © OZ

11.000 euro

MIDDELBURG - Dat betekent dat de burgemeester van Noord-Beveland 9500 euro per jaar meer verdient dan waar hij op basis van het aantal inwoners recht op heeft. Wethouders verdienen 11.000 euro meer. Ook raadsleden krijgen een hogere vergoeding. Die ligt 1800 euro hoger. 

Kleinste gemeente

Het salaris van gemeentebestuurders in Nederland is afhankelijk van het aantal inwoners. Noord-Beveland is met 7425 de kleinste gemeente van Zeeland en één van de kleinste gemeenten van Nederland. Maar het dagelijks provinciebestuur vindt dat gemeentebestuurders in Noord-Beveland recht hebben op een hogere vergoeding vanwege de uitdagingen waar de gemeente voor staat.

Bijzonder

Het provinciebestuur vindt dat bestuurders in Noord-Beveland recht hebben op een hogere vergoeding vanwege het bijzondere karakter van de gemeente. In de zomer verdubbelt het aantal inwoners omdat veel mensen vakantie vieren in het gebied. Verder staat het gemeentebestuur voor grote uitdagingen op het gebied van werkgelegenheid en de zorgtaken die van het Rijk naar de gemeente zijn overgedragen.

Aantrekkelijk

Commissaris van de Koning Han Polman benadrukt dat Noord-Beveland de enige gemeente in Zeeland is die in aanmerking komt voor een uitzondering. Volgens hem is de hogere vergoeding voor bestuurders ook nodig om te zorgen dat de gemeente aantrekkelijk blijft voor bestuurders om aan de slag te gaan.