'88 keer overvallen in één nacht'

'88 keer overvallen in één nacht'
'88 keer overvallen in één nacht' © OZ
Rechter in de rechtbank (archief)
Rechter in de rechtbank (archief) © OZ
MIDDELBURG - Verdachten 20 jaar
De vrouw stond buiten bij haar werk een sigaret stond te roken toen ze werd overvallen. De jonge mannen die daarvoor verantwoordelijk zouden zijn stonden donderdag voor de rechtbank in Middelburg. Ook 20 jaar oud. Uit Goes en uit Middelburg. Een derde man, 23 jaar uit Goes, wordt verdacht van medeplichtigheid. Hij zou de auto hebben bestuurd waarmee de daders er vandoor gingen.
Strafeis
Negen maanden gevangenisstraf, waarvan één voorwaardelijk, eiste de officier van justitie tegen de twee. Plus het opleggen van de voorwaardelijke straffen van eerdere veroordelingen. Beide hoofdverdachten hebben een strafblad. 
Angst
Tijdens de zitting werd een verklaring voorgelezen die het slachtoffer had geschreven. De aanval, in augustus vorig jaar, omschrijft ze als onwerkelijk. In flitsen ging het voorbij. Pas 's nachts in bed realiseerde ze zich wat er was gebeurd en werd ze bang. In haar dromen werd ze nog tientallen keren overvallen. Dat angstige heeft maanden aangehouden. 'Ik was altijd alert op straat', schrijft ze. 'Ik hield iedereen in de gaten'.
Camerabeelden
De aanval is deels opgenomen door beveiligingscamera's. Die beelden werden afgespeeld tijdens de rechtszaak. Te zien is hoe twee jonge mannen naar de vrouw toe lopen en plotsklaps haar tas grijpen. Ze trekken hard en sleuren haar mee, het beeld uit.
Roekeloze actie
De 20-jarige Middelburger bekent één van de overvallers te zijn. Hij zegt nu dat het een domme, roekeloze actie was. Hij had geld nodig zei hij, stond op straat. De 20-jarige Goesenaar zei niets. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht.
Herkend
Volgens de officier van justitie is duidelijk dat de twee de daders zijn. Ze zijn te zien op de camerabeelden en herkend door meerdere agenten, volgens haar. Ook zou uit telefoongegevens blijken dat één van de mannen bang was opgepakt te worden.
Werkstraf
Tegen de derde man, die op de uitkijk zat en dat bekend heeft, eiste ze een werkstraf van 200 uur. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.