Minder zitten, meer lopen! Beter voor gezondheid

Minder zitten, meer lopen! Beter voor gezondheid
Minder zitten, meer lopen! Beter voor gezondheid © OZ
Fitbitcompetitie

Fitbit

GOES - Aan de competitie deden 193 werknemers van negen organisaties verdeeld mee. De competitie had als doel het zitgedrag van werknemers te verminderen en zo de gezondheid te verbeteren. Deelnemers kregen een stappenteller (Fitbit) en moesten iedere dag zoveel mogelijk stappen zetten om de competitie te winnen.

Positief effect

Uit een vragenlijst die vooraf en achteraf door de deelnemers werd ingevuld, bleek dat de deelnemers die tot het eind meededen, zich na afloop gezonder voelden dan aan het begin: 86% beoordeelde de eigen gezondheid als goed tot zeer goed, tegenover 73% bij aanvang. Gemiddeld bracht men aan het begin van de competitie 7 uur per dag zittend op het werk door, aan het eind was dit met een half uur gedaald. Het percentage overgewicht daalde van 60% naar 51% en het aantal mensen dat zei bewust bezig te zijn met voeding steeg van 72% naar 87%. Deelnemers verloren gemiddeld 2 kilo.

Wearables
Langdurig zitten is schadelijk voor de gezondheid. Het verhoogt de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Dit is ongeacht of iemand daarnaast voldoende beweegt. Een hele dag op kantoor zitten is dus niet te compenseren met ’s avonds fanatiek sporten. Werknemers met een zittend beroep lopen daardoor een verhoogd risico om ziek te worden. De GGD concludeert dat een competitie met wearables (zoals een horloge dat je stappen telt) een goed middel is om werknemers in beweging te krijgen en hiermee de gezondheid te verbeteren.

Curamus

De volgende negen organisaties deden mee aan de competitie: GGD Zeeland, CZ, gemeente Terneuzen, gemeente Hulst, gemeente Sluis, Algemeen bestuur van de GGD, de Provincie Zeeland, Curamus en GGD Rotterdam-Rijnmond. Curamus team 1 heeft gemiddeld de meeste stappen per maand gezet en is daarmee het winnende team.