Grootste onderhoudsbeurt kering kost miljoenen

Grootste onderhoudsbeurt kering kost miljoenen
Grootste onderhoudsbeurt kering kost miljoenen © OZ
Groot onderhoud aan Stormvloedkering
NEELTJE JANS - Schuiven
De stalen schuiven worden volledig kaal gemaakt en voorzien van verschillende nieuwe beschermingslagen. Tegelijkertijd wordt onderhoud gepleegd aan de pijlers. Het onderhoud wordt per twee schuiven uitgevoerd en dat duurt elke keer zo’n 7 weken. Het groot onderhoud is nodig omdat sinds de oplevering van de kering de schuiven elke tien jaar alleen een nieuwe verflaag hebben gekregen, waarbij in die tijd alleen broodnodige plekken extra zijn behandeld. 
Voorbereidende werkzaamheden aan één van de schuiven bij stroomgeul Hammen
Voorbereidende werkzaamheden aan één van de schuiven bij stroomgeul Hammen © Rijkswaterstaat

Planning

Volgens Rijkswaterstaat past het groot onderhoud in de planning zoals bij de bouw van de Oosterscheldekering is afgesproken. De stalen schuiven hebben veel te lijden onder de invloeden van het zoute water, waardoor onder meer roest ontstaat. Eerder werden in verschillende onderhoudsrondes, waaronder in 2003, de overige van de in totaal 62 schuiven gerenoveerd. 
32 van de in totaal 62 schuiven krijgen een grote beurt
32 van de in totaal 62 schuiven krijgen een grote beurt © Omroep Zeeland

Werkzaamheden

De schuiven die worden aangepakt zijn bijna allemaal te vinden ten noorden van Neeltje Jans. Het gaat om 32 schuiven tussen pijlers van de stroomgeulen Hammen en Schaar en twee schuiven van de stroomgeul Roompot aan de zuidkant van Neeltje Jans. Het onderhoud biedt werk aan zo'n 50 man per dag. In sommige gevallen wordt er 24 uur per dag aan de kering gewerkt. Dat is mogelijk door een speciale tentconstructie die om de werkplaats wordt gebouwd, waardoor arbeiders bij elk weertype kunnen werken. Tijdens het stormseizoen ( van 1 oktober tot en met 31 maart red.) ligt het werk stil.
Het onderhoud aan de schuiven zal net als in 2003 duidelijk zichtbaar zijn
Het onderhoud aan de schuiven zal net als in 2003 duidelijk zichtbaar zijn © Beeldbank Rijkswaterstaat

2022

Volgens Rijkswaterstaat heeft het fiets- en autoverkeer over de kering maar beperkt last van de onderhoudswerkzaamheden. Vanwege werkverkeer kan het soms drukker zijn op de N57 over de kering en kunnen rijstroken op sommige plekken zijn versmald. Als alles volgens planning verloopt duurt het totale onderhoud van de schuiven tot oktober 2022.