Klus van 70 miljoen voor scheepswerf Damen

Klus van 70 miljoen voor scheepswerf Damen
Klus van 70 miljoen voor scheepswerf Damen © OZ
Karel Doorman
Karel Doorman © OZ

Werk in Zeeland

VLISSINGEN - Het project levert werk op voor de afdelingen inkoop, engineering en projectbeheer. Dit gebeurt allemaal vanuit Zeeland. Het schip wordt uiteindelijk gebouwd bij de Roemeense afdeling van Damen.

Bezuinigingen

De Zeeuwse marinewerf - voluit Damen Schelde Naval Shipbuilding geheten - moet het de laatste jaren vooral hebben van orders uit het buitenland. Het laatste project voor de Nederlandse marine stamt uit 2014: de Karel Doorman. Van Ameijden: “Bij de landmacht zie je dat soldaten ‘pang’ moeten zeggen omdat er geen geld meer is voor kogels. Wij merken de bezuinigingen in het wegblijven van nieuwe orders.”
Achterlopen
Een slechte zaak volgens de directeur van Damen. “Op deze manier gaan we op het gebied van innovatie achterlopen. Kijk naar België en Frankrijk, daar zien ze wel de noodzaak in van investeren in de marine.” Toch luidt Van Ameijden niet de noodklok. “Ons voortbestaan is niet in geding, maar we worden toch wel erg afhankelijk van export.”
Onderzoeksschip
Het onderzoeksschip voor Angola moet in 2018 klaar zijn. Met het vaartuig wordt onderzoek gedaan naar de visstand voor de kust van het Afrikaanse land.