Hoop doet leven in Kapellebrug (video)

Hoop doet leven in Kapellebrug (video)
Hoop doet leven in Kapellebrug (video) © OZ
Bedevaart Zeeland 2
Maria
Vooral de Vlamingen geloven nog in de kracht van het gebed en komen tot Maria bidden. In de kapel van Onze Lieve Vrouwe Maria ter Eecken in Kapellebrug zijn tientallen bordjes met dankbetuigingen achtergelaten door pelgrims die steun, troost of genezing hebben gevonden door hun bezoek.
Geschiedenis
De eerste kapel in Kapellebrug dateert uit de Middeleeuwen en werd druk bezocht omdat er wonderbaarlijke genezingen zouden plaatsvinden. De kapel werd door de watergeuzen verwoest tussen 1570 en 1580 maar in 1623 weer opgebouwd. In die tijd was de kapel een beroemd bedevaartsoord.
Wonderbaarlijke genezing
Er is een akte uit de zeventiende eeuw bewaard gebleven van een wonderbaarlijke genezing van een jongetje Niclays de Cock, die in 1640 ernstig ziek werd. Volgens documenten brachten de moeder en zus van het jongetje hem naar de kapel en baden voor hem. Toen ze thuiskwamen verdween de koorts en werd de jongen gezond. 
Bedevaart Zeeland

Hoofdkwartier

In de Tachtigjarige Oorlog werd de kapel gebruikt als hoofdkwartier van de staatse troepen. De kapel werd 1690 opnieuw gebouwd omdat hij was vervallen.

Dankbetuigingen

Het huidige gebouwtje staat op oorspronkelijke fundamenten en werd rond 1930 herbouwd. Toen de huidige kapel was gebouwd verschenen er vanaf 1937 regelmatig advertenties met dankbetuigingen in het Dagblad van Zeeland, later in De Stem. Kort na de oorlog meende iemand zelfs dat O.L. Vrouw ter Eecken hem tien keer verschenen was. Begin jaren negentig werd de kapel met behulp van vrijwilligers geheel gerenoveerd. 
 
© Omroep Zeeland

Visioen

In Aardenburg is er de verering van Onze Lieve Vrouw met de inktpot. De Mariaverering stamt hier al uit 1273 toen een jongeman werd verdacht van moord en op aanraden van een priester de hulp inriep van Maria. ’s Nachts verschijnt Maria in een visioen met Jezus op haar arm, begeleid door een schare engelen.

Inktpot

Maria draagt een inktpot en Jezus heeft een veer en perkament. Hij schrijft een boodschap op het perkament en zegt hem dit de volgende dag aan de baljuw te geven. Na de boodschap gelezen te hebben, beveelt deze de veroordeelde in vrijheid te stellen. De priester besloot daarop een kunstenaar de opdracht te geven een beeld van Maria met de inktpot te maken.
Maria met de inktpot / Mariakerk Aardenburg
Maria met de inktpot / Mariakerk Aardenburg © OZ
Pelgrims
Zo’n drie eeuwen lang werd het beeld in de Mariakerk jaarlijks bezocht door duizenden pelgrims, waaronder geregeld ook vorsten: koningen van Engeland en Frankrijk, hertogen van Bourgondië en de graaf van Vlaanderen. De bedevaart naar Aardenburg werd ook als straf opgedragen aan veroordeelden of namens anderen uitgevoerd.
Bedevaarten
In de Mariakerk in Aardenburg is op 29 mei om 14.00 uur een bedevaartstocht. De Mariakapel in Kapellebrug is elke dag open van 09.00 uur tot 17.00 uur., en ook de Maria-ommegang in de tuin is vrij toegankelijk. 

— Karel Martinet(@martikarel)
">