'Ik draag nog steeds mijn pieper bij me!' (video)

'Ik draag nog steeds mijn pieper bij me!' (video)
'Ik draag nog steeds mijn pieper bij me!' (video) © omroep zeeland
knrm vrijwilliger 2

Voor altijd

WESTKAPELLE - Vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij ben je voor altijd. De 73-jarige Ander van Rooijen uit Westkapelle mag dan te 'oud' te zijn om mensen te redden op het water, zijn pieper draagt hij nog altijd bij zich.

Pieper

"Zodra de pieper gaat, volg ik wat de mannen doen. 's Nachts blijf ik liggen, maar overdag neem ik vaak een kijkje in het boothuis als er wat aan de hand is. Een enkele keer vaar ik nog 's mee. Ik doe nog wat PR-werk en dan moet je natuurlijk wel weten waar je het over hebt!"
© omroep zeeland

Boei en zandbank

Ander van Rooijen is al 33 jaar vrijwilliger bij het reddingstation in Westkapelle. Hij is onder meer acht jaar lang schipper geweest. Dat mag je tot je 55e doen. ''Ik heb nog wat dispensatie gehad tot mijn 58ste. Juist op het moment dat je elke boei en zandbank kent, moet je stoppen! Ik geef nu alleen nog lezingen en rondleidingen.
"Schitterend werk
In de 33 jaar dat Ander van Rooijen als vrijwilliger actief was, is er volgens hem veel veranderd. "Het materieel is veel beter geworden, zoals een snellere vloot en betere communicatiemiddelen. Wat natuurlijk hetzelfde is gebleven is de motivatie om mensen te helpen. Als je van de zee houdt en je wilt varen, is dit schitterend werk."
Klopsignalen
De eerste grote redding van het station in Westkapelle op 7 mei 1992 is meteen de redding die Ander het meest is bijgebleven. "De Lucky, een kleine vissersboot, dreef ondersteboven op zee. De visser gaf klopsignalen. Hij dreef daar al uren. De boot kon elk moment gaan zinken. Een duiker is het ruim in gegaan en heeft de visser weten de redden. Dat vergeet ik nooit meer, even later zonk het schip." 
© omroep zeeland

Motorstoring

Zeeland telt zes KNRM-stations. Er zijn posten in Cadzand, Breskens, Hansweert, Veere, Westkapelle en op Neeltje Jans. In 2015 voerden de Zeeuwse redders 247 acties uit. Motorstoring en navigatiefouten vormen de meest voorkomende oorzaken waardoor watersporters in problemen komen.
© omroep zeeland

Vrijwilligers

Het georganiseerde reddingswerk in Nederland bestaat al ruim 190 jaar. Al in 1824 werden de Noord en Zuid Hollandse Redding Maatschappij en de Zuid Hollandse Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen opgericht. In de beginjaren ging het om enkele reddingen per jaar met roeireddingboten. Nu zijn in het hele land 1.300 vrijwilligers actief op 45 reddingstations met 75 reddingboten.
Donaties en giften
De exploitatie van de KNRM kost jaarlijks 12,5 miljoen. Daarmee wordt per jaar ongeveer 2.000 keer uitgevaren voor noodmeldingen. De Redding Maatschappij ontvangt geen subsidie en is geheel afhankelijk van donaties en giften.
Reddingbootdag
Zaterdag 30 april is het Reddingbootdag bij alle KNRM-stations in Nederland. Bezoekers kunnen dan een kijkje nemen in het boothuis van onder meer Westkapelle. Donateurs mogen ook een rondje meevaren op de reddingboot Uly.