'Een derde van de Zeeuwse voetbalclubs gaat verdwijnen'

'Een derde van de Zeeuwse voetbalclubs gaat verdwijnen'
'Een derde van de Zeeuwse voetbalclubs gaat verdwijnen' © OZ
zeeuwse voetbalclubs hebben het zwaar 2
VEERE - Samenwerking
Peterson is naast ambassadeur van de KNVB voorzitter van voetbalvereniging Veere. Hij merkt dat steeds meer clubs gaan samenwerken en verwacht dat dit in de komende jaren in veel gevallen tot fusies gaat leiden. "Op het gebied van jeugd zie je nu al vaak dat twee of drie verenigingen samen een team vormen. Bij mijn club Veere hebben wij bij de B-junioren samen met Serooskerke een elftal. Vroeger was dat ondenkbaar, maar nu moeten we wel en het gaat eigenlijk hartstikke goed. Dorpsclubs die zelf alle jeugdelftallen bezet hebben, zie je helaas steeds minder. Mijn verwachting is dat die samenwerking er in de komende jaren ook bij de senioren steeds meer zal zijn."
Onderzoek en advies
Peterson is van plan om namens de KNVB de situatie van de Zeeuwse clubs verder te gaan onderzoeken en in kaart te brengen. De bedoeling is om dat na de zomer te doen met behulp van leerlingen van een hogeschool. Peterson vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk dorpsclubs behouden blijven en heeft adviezen voor de verenigingen. "Probeer zoveel mogelijk mensen bij de vereniging te betrekken, bijvoorbeeld door het organiseren van een instuif, kaartavonden of dat soort dingen. Dat kan er voor zorgen dat je als kleine club toch kan overleven."
Onze Club
Uit een onderzoek dat Omroep Zeeland afgelopen zomer hield over de Zeeuwse voetbalverenigingen bleek al dat ze niet allemaal even zeker zijn over hun toekomst. ZSC'62 uit Scharendijke was het meest negatief en gaf aan dat de club over vijf jaar waarschijnlijk niet meer bestaat. Maar ook clubs als Terhole, Sluis en Lewedorpse Boys gaven aan een niet al te rooskleurig toekomstperspectief te hebben. Ook in de uitzendingen van het voetbalprogramma "Onze Club" spraken veel bestuurders hun zorgen uit. 
Toekomst-Onze-Club-ZNO160327OH