'Was de kilometerheffing in België maar een grap'

Kilometerheffing

OOST-SOUBURG - Vrachtwagenchauffeurs die door België rijden moeten vanaf vrijdag een kilometerheffing betalen, ondanks verzet van transportbedrijven. Truckers zijn verplicht in hun cabine een kastje te plaatsen dat de gereden kilometers registreert op basis van gps-gegevens. Chauffeurs die zonder kastje rijden, riskeren een boete van 1000 euro.

Files

Boze vrachtwagenchauffeurs blokkeerden meerdere Belgische snelwegen uit onvrede over het nieuwe tolsysteem. Onder meer de E411 tussen Brussel en Luxemburg werd in beide richtingen geblokkeerd bij Ciney. Ook op de uitwijkroute via de N4 werd geprotesteerd. Dat leverde lange files op.

1 april

Transport en Logistiek Nederland (TLN) pleitte eerder voor uitstel van de tol vanwege problemen met de levering van de kastjes, maar tevergeefs. 'Was alles maar een 1-aprilgrap. Sommige vrachtwagens hebben te laat hun kastjes gekregen en de helpdesk in België is amper te bereiken', aldus Joost de Maat van TLN. De brancheorganisatie wil nu onderzoeken of het mogelijk is schade van vertragingen en overlast te gaan verhalen.