Zeeuwse schoolkantines zijn gezond, maar de leerlingen niet (video)

Zeeuwse schoolkantines zijn gezond, maar de leerlingen niet (video)
Zeeuwse schoolkantines zijn gezond, maar de leerlingen niet (video)
Zeeland scoort 100% qua gezonde schoolkantines

Gezonde voeding

OOST-SOUBURG - Het Voedingscentrum, dat aan voorlichting doet over gezonde voeding, laat scholen bezoeken door diëtisten in zogenoemde Schoolkantinebrigades. Zij helpen scholen op weg naar een gezondere kantine. 
Schaal 
In Zeeland zijn alle scholen inmiddels bezocht en bezig met het aanpassen van de voeding en het makkelijker maken voor de leerlingen om een gezonde keuze te maken. Scholen die aan alle eisen voldoen worden beloond met een Schaal.
Sprong
Praktijkschool de Sprong in Terneuzen kreeg afgelopen jaar als beloning zo'n 'Gezonde School-schaal'. Alle snoep- en frisdrankmachines zijn verwijderd en de leerlingen maken in de keuken een gezonde lunch voor elkaar.
De Sprong in Terneuzen heeft een 100% gezonde schoolkantine

Duur

Toch betekent een gezonde schoolkantine (nog) niet per se gezonde scholieren. Veel leerlingen vinden hun weg naar de snackbar of supermarkt vlakbij de school. Zoals in de wijk Westerzicht in Vlissingen. De Agrimarkt ziet iedere dag een hoop leerlingen binnenkomen die volgens een medewerker 'geen appels komen kopen'.

Gek op 'vette hap'

Vooral energiedrankjes en frikandelbroodjes zijn gewild. Sommige leerlingen geven aan dat ze nu eenmaal gek zijn op een 'vette hap'. Anderen vinden dat het eten in de schoolkantine te duur is: "Een broodje daar kost 1 euro 50, terwijl ik voor 70 cent twee croissantjes kan kopen."
Scholieren sluipen naar de supermarkt voor ongezond eten
Wegsluipen
Heleen Schuit van het Voedingscentrum betreurt het dat veel jongeren naar de supermarkt sluipen, en geeft aan dat ook daar nog veel winst te behalen is. Maatregelen die scholen nemen, zoals het verbieden van het schoolterrein te verlaten helpen bij het tegengaan van wegsluipen. Maar ook aan supermarkten wordt gevraagd om mee te denken. Schuit vindt dat daarnaast voorlichting en het blijvend aantrekkelijk maken van gezond voedsel een grote rol speelt om de leerlingen de juiste keuze te laten maken.