Potvis-reddingsactie Westerschelde geslaagd

Potvis-reddingsactie Westerschelde geslaagd
Potvis-reddingsactie Westerschelde geslaagd © Marcel Klootwijk

BRESKENS - — KNRM (@KNRM)
">
Potvis in de Westerschelde
Potvis in de Westerschelde © SOS Dolfijn

Grote walvis

Vogelaars die trekvogels aan het tellen waren bij de vogeltelpost van Breskens zagen 's ochtends om 08.15 uur een grote walvis zwemmen. Al snel werd duidelijk dat het gaat om een potvis en zelfs mogelijk om twee potvissen. Meerdere waarnemers aan wal meldden dat ze er twee hadden gezien.

Reddingsactie

Er werd meteen alarm geslagen. Het is namelijk geen goed teken wanneer potvissen de Westerschelde inzwemmen. Volgens deskundigen is de kans groot dat potvissen zouden stranden als ze niet snel terug zwemmen naar de open zee. Bovendien is de Westerschelde een drukke vaarroute en zouden de dieren gewond kunnen raken bij een aanvaring met een schip.
Potvis in de Westerschelde
Potvis in de Westerschelde © SOS Dolfijn

Teruggedreven

Met schepen van de douane, de KNRM, Rijkswaterstaat en de Kustwacht werden de dieren teruggedreven naar de zee. Een helikopter van de kustwacht hield de dieren tegelijkertijd vanuit de lucht in de gaten. 

— Mark Rijk (@MarkRijk)
">

Een of twee?

Het is nog altijd onduidelijk of het nu gaat om één of twee dieren. Albert Dijkstra van SOS Dolfijn was bij de reddingsoperatie en heeft vanaf de boot maar één potvis gezien. "Dat was een volwassen dier van zo'n achttien meter lang. Ik kan me voorstellen dat als hij bovenkomt het net lijkt alsof het er twee zijn, omdat hij zo lang is. Maar voor zover ik kon zien was het er één. We gaan nu alle gemaakte foto's bestuderen en daaruit moet blijken of het er nu één of twee waren."
Potvis in Westerschelde SOS Dolfijn
Potvis in Westerschelde SOS Dolfijn © SOS Dolfijn
potvis westerschelde