Ga je voor de top? Vrouwen maken het verschil (video)

Ga je voor de top? Vrouwen maken het verschil (video)
Ga je voor de top? Vrouwen maken het verschil (video) © OZ
Publiek ZT 40 instart 1

Mannen

OOST-SOUBURG - Peter Kempe, drummer van The Juke Joints, begrijpt wel waarom zijn band en Surrender het minder goed doen bij de vrouwtjes. "Wij maken bluesmuziek en dat wordt toch iets meer geassocieerd met mannen. Gitaarsolo's in een bruine kroeg met een biertje erbij. Maar het wil natuurlijk niet zeggen dat vrouwen niet van onze muziek zouden kunnen genieten. Gelukkig zien we tijdens optredens ook veel vrouwen in het publiek."
Vrouwen maken het verschil in de Zeeuwse Top 40
Vrouwen maken het verschil in de Zeeuwse Top 40 © OZ

Zeeuwse Muziek Tiendaagse

Vandaag is de start van de Zeeuwse Muziek Tiendaagse, die volgende week op 5 mei wordt afgesloten met de Zeeuwse Top 40. Het is inmiddels al de tiende editie, voor Omroep Zeeland aanleiding voor een onderzoek naar het stemgedrag van de Zeeuw. De cijfers zijn gebaseerd op de uitslag van de Zeeuwse Top 40 in 2015 toen meer dan 8.000 mensen stemden, goed voor ruim 26.000 stemmen (maximaal 5 nummers per persoon). 

Vrouwen maken het verschil

Optredens

Volgens dialectkenner Ariël Meeusen uit Terneuzen heeft dit vooral te maken met het feit dat de meeste artiesten die in het Zeeuws zingen regelmatig optreden op plekken waar veel ouderen komen. Ook komt het doordat er veel te weinig dialectmuziek wordt gedraaid op de radio. "Mensen horen het niet, kennen het dus ook niet en stemmen er dus ook niet op." Hij pleit dan ook voor een aparte Zeeuwse Top 40, met alleen maar dialectmuziek. "In de Zeeuwse Top 40 zit niet voor niets het woord Zeeuws."

Graphic: Zeeuws dialect naar leeftijd

Dialect

Wie in het Zeeuws zingt ziet een vijf jaar ouder publiek voor zich dan wie in het Nederlands of Engels zingt. De onderlinge verschillen tussen de dialectzangers zijn wel erg groot. De stemmers op een nummer als 'Hroste Boer' van Surrender zijn betrekkelijk jong, 45 jaar. Het oudste publiek in de Zeeuwse Top 40 is voor Piet Brakman. De stemmers op 'Dierbaar Polderland' zijn gemiddeld 62 jaar.
Publiek ZT 40 instart 2